Προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

Προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

Κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων, την παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη εξαιτίας ανθρωπογενών παρεμβάσεων, αποτελεί κατά κοινή ομολογία τη σημαντικότερη σύγχρονη απειλή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «η Συμφωνία των Παρισίων, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αν. ΥΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, δημιουργεί ένα διαρκές, δεσμευτικό και διαφανές νομικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής». Κεντρικός στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό.

Η συμφωνία περιέχει ένα μηχανισμό επανεξέτασης που την καθιστά φιλόδοξη, διότι σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάζουν και να αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε 5 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της κλιματικής ουδετερότητας κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, που επίσης έχει τεθεί στην συμφωνία.

Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφ’ όσον, τουλάχιστον 55 χώρες, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσης της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι στιγμής, από τις χώρες που θεωρούνται ως σημαντικές οικονομίες που έχουν παράλληλα και υψηλά ποσοστά των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν -από κοινού- την κύρωση της συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, «είναι πολύ σημαντικό να κυρώσει την Συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που φέρνει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή για κύρωση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.