Γ.Σταθάκης: «Αποφάσεις για το χρέος μέχρι τα Χριστούγεννα αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος… »

Γ.Σταθάκης:  «Αποφάσεις για το χρέος μέχρι τα Χριστούγεννα αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος… »

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό για να γίνει».

Εμφανώς προβληματισμένος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιχείρησε να παρουσιάσει το πλάνο της κυβέρνησης για την απόμείωση του χρέους μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η παραδοχή αυτή αποτελεί όπως είναι λογικό την αιχμή του δόρατος για την ελληνική κυβέρνηση. Ως εκτούτου όμως όπως πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης “χρειάζεται κάποιας μορφής έμμεσης ή άμεσης αναδιάρθρωσης ώστε το χρέος να είναι εξυπηρετούμενο και αυτό απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα”.

Σήμερα σύμφωνα με τις αιτιάσεις του υπουργού “Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας σε αυτά τα θέματα.”

Πάντως το συμπέρασμα από τα όσα υποστήριξε ο κ. Σταθάκης τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ελαστικά και όπως είπε “Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος για να αποτιμηθεί σε μακρά διάρκεια.

Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση χρέους που καλείται να κάνει το ΔΝΤ και με αυτή λαμβάνει αποφάσεις.Για να προσθέσει με νόημα ότι «Αυτά πρέπει να κλείσουν τα Χριστούγεννα διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Αυτά δένουν μαζί για να έχουμε σαφή στρατηγική που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος. Δική μας στρατηγική η τήρηση συμφωνίας και κλείσιμο 2η αξιολόγησης.»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης καταθέτοντας την αποψή του για το χρέος υποστήριξε πως δεν πρέπει να γίνει απομείωση του χρέους με ένα νέο μνημόνιο, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια νέα περιπέτεια για την χώρα”.

Ταυτόχρονα όμως προέτρεψε τους ιθύνοντες να σχεδιάσουν έναν τρόπο αποαταμίευσης έτσι ώστε όταν βγούμε στις αγορές “να μην ψάχνεται η χώρα για το τι θα κάνει την επόμενη χρονιά”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλάκης πήγε ακόμη ένα βήμα πιο μπρσοτά λέγοντας για “την επόμενη μέρα” καθοριστική θα είναι η βαθμολόγηση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της χώρας διότι “η χώρα θα δίνει την εντύπωση ότι ανταπεξερχεται στις υποχρεώσεις της επειδή της έχουν επιβληθεί δρακόντιοι περιορισμοί.”. Πρότεινε δε να μπει ως στρατηγικός στόχος η επαναεθνικοποίηση του υπερταμείου.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.