Ν. Βούτσης: «Τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ισορροπιών»

Ν. Βούτσης: «Τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ισορροπιών»

Σε ομιλία του με θέμα «Κοινωνική και Πολιτική εκπροσώπηση – Προκλήσεις και προοπτικές στη Δημοκρατία τον 21ο αιώνα» που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης και διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής ο Ν. Βούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πρωτοφανή κρίση πολιτικής νομιμοποίησης που διανύει η Ε.Ε».

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. με κορυφαίο το βρετανικό που αποτελεί την πρώτη σαφή λαϊκή εντολή εξόδου από την Ένωση, δεν είναι μονάχα ενδείξεις της δυναμικής του ευρωσκεπτικισμού, αλλά είναι και ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης δομικών ζητημάτων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που αφορούν, τόσο την αντιπροσώπευση όσο και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Για να υπογραμμίσει: «Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία το 2017 θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ισορροπιών και στην ανάληψη ή μη πρωτοβουλιών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Βιώνουμε μια περίοδο όπου το μεταπολεμικό κράτος της κοινωνικής πρόνοιας θα γίνει μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος αν δεν επέμβουμε αποφασιστικά, ενώ ο κίνδυνος του απο-δημοκρατισμού του ίδιου του πολιτεύματος της δημοκρατίας προς όφελος της λειτουργίας του πεδίου της οικονομίας είναι εξαιρετικά ορατός».

Προειδοποίησε πώς «όσο η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες των πιο αδύναμων πολιτών, τόσο η δημοκρατία θα κινδυνεύει να μείνει ένα κουφάρι άδειο από ψυχή και ζωή, απαρτιζόμενο μονάχα από ιστούς τυπικότητας».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε πως σε μία εποχή, όπου η πολιτική με την οικονομική σφαίρα έχουν όλο και περισσότερα αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία δράσης, «είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την επικαιρότητα της έννοιας της λαϊκής κυριαρχίας, ότι δηλαδή όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται προς το συμφέρον του. Εννοιες σαν κι αυτή μπορεί να μοιάζουν χιλιοειπωμένες, ωστόσο αποτελούν θεμελιακό συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος και διασφαλίζουν την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία του».

«Στις μέρες μας και για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοκρατία διανύει μια περίοδο γενικευμένης κρίσης» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής. 

«Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην αμφισβήτηση του ίδιου του πολιτεύματος. Ενώ εξακολουθεί να απολαμβάνει τη σχεδόν οικουμενική αποδοχή ως πολιτειακό σύστημα, υπάρχει διάχυτη, την ίδια στιγμή, μια γενικευμένη εντύπωση αδυναμίας της δημοκρατίας να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Βούτσης, ανέφερε επίσης πως «οι συνέπειες του καθεστώτος επιτροπείας ως προς τη λειτουργία του πολιτεύματος είναι πια παραπάνω από ορατές» και πως «η χάραξη πολιτικής και η λήψη αποφάσεων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση εξαρτάται πια αποφασιστικά από υπερεθνικούς οργανισμούς». Ως συνέπεια αυτού, «επηρεάζεται σημαντικά η δυνατότητα νομοθέτησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα για το αν τελικά η παραγωγή πολιτικής εξακολουθεί να πηγάζει από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λαϊκή κυριαρχία μέσω αντιπροσωπευτικών διαδρομών». 

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στη Μόσχα, απ’ όπου επέστρεψε χθες, και στην ομιλία που απηύθυνε στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου για πρώτη φορά μίλησε πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Πρόκειται για μια μεγάλη χώρα, με διαφορετικές οντότητες, θρησκείες, προελεύσεις, κοινωνικές και ταξικές καταστάσεις – και ήταν πραγματικά μια σημαντική εμπειρία ως προς το πώς μπορεί μια τόσο τεράστια χώρα, μέσα από τα διάφορα θεσμικά κέντρα αντιπροσώπευσης και εκπροσώπησης που διαθέτει, στη σύγχρονη εποχή, ν’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικο-οικονομικά της θέματα και να προχωράει μπροστά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Βούτσης έκανε τέλος αναφορά στη σημαντική ομιλία που απηύθυνε ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, στον απόηχο της εκλογής Τραμπ. «Στην Αθήνα, του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει έναν ύμνο στη δημοκρατία, συνδέοντας την εμπέδωσή της με τη σημερινή παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως «αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα της σύγχρονης εποχής που θα έπρεπε να συζητηθεί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.