«Βομβαρδισμός» της Βουλής με κατάθεση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής

«Βομβαρδισμός» της Βουλής με κατάθεση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής

Στα πιο βαθιά νερά της αντικοινοβουλευτικής πρακτικής κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Βουλή, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλειοψηφίας, που έχουν «βομβαρδίσει» την Ολομέλεια με κατάθεση τροπολογιών, πολλές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ρουσφετολογικές.

Συνολικά, σε επτά ημέρες (από 15/12 έως 21/12) έχουν γίνει αποδεκτές 51 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες. Πολλές από αυτές εγκρίθηκαν, χωρίς οι βουλευτές να γνωρίζουν τι περιλαμβάνουν, καθώς οι υπουργοί τις εμφάνισαν στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το βράδυ, που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ολομέλειας για το 2016, θα έρθουν από το «παράθυρο» δεκάδες «θολές» ρυθμίσεις ως βουλευτικές τροπολογίες.

Είναι ενδεικτικό ότι, αν και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελείται από 17 άρθρα, έχει δεχθεί έως αυτή την ώρα 19 υπουργικές τροπολογίες. Το ειδικό ενδιαφέρον όμως εντοπίζεται στις βουλευτικές, με την πλειοψηφία τους να εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και ρουσφέτια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ρυθμίσεις που προτείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των ποινικών διώξεων αγροτοσυνδικαλιστών, την διαγραφή χρηματικών προστίμων σε δημάρχους και την παράταση του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Ο Τσίπρας το κατήγγειλε ως σκάνδαλο, αλλά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να νομοθετηθεί

Μετά τους μνημονιακούς νόμους, την περικοπή συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας έφτασε η ώρα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν την ψήφιση διατάξεων που χαρακτήριζαν «σκανδαλώδεις» και τις ενέτασσαν στην περίφημη «μαύρη βίβλο» των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ο λόγος για τους Σπύρο Λάππα, Σταύρο Αραχωβίτη και Παναγιώτα Βράντζα, που κατέθεσαν βουλευτική τροπολογία για την αναστολή των διώξεων των διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών. Ωστόσο, την ίδια ακριβώς ρύθμιση είχε κάνει αποδεκτή πριν από λίγα χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά, έπειτα από πρόταση 15 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνουν στα… κεραμίδια της διαμαρτυρίας.

Στην «Μαύρη Βίβλο» του κόμματος μάλιστα αναφέρονται τα εξής: «ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ… Την ίδια ώρα που αγρότες διώκονται, παραπέμπονται και καταδικάζονται σε ποινές πολύμηνης φυλάκισης λόγω της συμμετοχής τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για τις οποίες καμία πρόταση παραγραφής του αξιοποίνου δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Σαμαρά, οι κυβερνώντες φρόντισαν προκλητικά να παράσχουν ποινική, αστική και φορολογική ασυλία στα στελέχη των αγροτικών οργανώσεων, που ελέγχονται μεταξύ άλλων για οικονομικές ατασθαλίες». 

Σαν να μην έφτανε αυτό, την συγκεκριμένη ρύθμιση είχε επικαλεστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο στην Βουλή, κατά την διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την διαπλοκή, ως ενδεικτικό παράδειγμα διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, όταν οι τρεις βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η τροπολογία τους θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, έσπευσαν να την αποσύρουν.

Επίσης, με άλλη τροπολογία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Μαρία Θελερίτη, Σπύρος Λάππας και Αναστάσιος Πρατσόλης προτείνουν την διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες και λοιπούς αιρετούς των ΟΤΑ λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας. 

Ειδικότερα, η διαγραφή αφορά πρόστιμα από 1.000 εως 10.000 ευρώ για τα αδικήματα της μη τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων κατά την προεκλογική περίοδο, ανάρτησης δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών κ.ά.

Τρίτη τροπολογία που υπογράφεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, ζητά παράταση για 12 μήνες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Να σημειωθεί ότι, συνήθως μικρό ποσοστό των βουλευτικών τροπολογιών γίνεται δεκτό από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, «περίεργες» ρυθμίσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί, επιχειρεί να τις νομοθετήσει ως βουλευτικά αιτήματα.

Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση – Αποχώρησε το Ποτάμι

Η αντικοινοβουλευτική πρακτική έχει προκαλέσει τις ισχυρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την ΚΟ του Ποταμιού να δηλώνει ότι αποχωρεί από την συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και συμφωνούσε με τις διατάξεις του.

Επίσης, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), πετώντας στον αέρα τις σχεδόν 120 σελίδες τροπολογιών, είπε: «Προτείνουμε να γίνει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε οι βουλευτικές τροπολογίες να γίνονται αποδεκτές από τους υπουργούς, μόνο αν είναι σχετικές με το νομοσχέδιο και εμπρόθεσμες. Αυτό το χάλι που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί ερήμην του υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν κυβερνητική πολιτική και να διαγράφουν πρόστιμα. Μπορεί να είναι σωστή η ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να νομοθετείται με τέτοιο τρόπο. Τέλος σε αυτό το παιχνίδι».

«Η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο της κυβερνητικής ανικανότητας» είπε ο κ. Γιάννης Μανιάτης (Δημ. Συμπαράταξη), για να συνεχίσει «είναι ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει. Το νομοσχέδιο έχει 17 άρθρα  και έχουν προστεθεί 19 τροπολογίες. Το προεδρείο να προστατέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επιφυλασσόμαστε για το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό τον εξευτελισμό του Κοινοβουλίου. Αδιανόητο οι τροπολογίες να είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Προστατέψτε την αξιοπρέπεια του Σώματος».

Επίσης, η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να εξηγήσει εάν θα κάνει αποδεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι κατά παράδοση το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους «φορτώνεται» με τροπολογίες, ενώ προσέθεσε ότι τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως το «φαινόμενο» λάμβανε μεγαλύτερες διατάσεις απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

«Τα στατιστικά δεδομένα για τα τελευταία νομοσχέδια πριν το κλείσιμο του έτους είναι αμείλικτα εις βάρος σας για να εξεγείρεστε με αυτούς τους τόνους» είπε αρχικά ο υπουργός, για να σημειώσει ότι «οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι διαδικαστικού χαρακτήρα ενώ 3-4 αφορούν προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης». 

Υποστήριξε, δε, ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν έρθει 102 τροπολογίες. Όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής, στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014, που ήταν και το τελευταίο της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είχαν προστεθεί 16 υπουργικές τροπολογίες. 

Επίσης, λόγω του προεκλογικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί, καθώς οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν ήδη ξεκινήσει, οι βουλευτές είχαν καταθέσει περισσότερες από 80 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 11 είχαν γίνει δεκτές. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, στα τρία τελευταία νομοσχέδια του 2013 είχαν προστεθεί συνολικά επτά υπουργικές τροπολογίες.  

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.