Εγκώμιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν τελικά η πιο υπάκουη έπλεξε ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική Βουλή επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι ψήφισε πάνω από 450 «μεταρρυθμίσεις» (μέτρα λιτότητας).

Επανέλαβε τις πανηγυρικές δηλώσεις περι εξόδου της χώρας από τα μνημόνια υπογράμμισε ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα απόσταση με επιτήρηση και οικονομικά μέτρα που πρέπει να καλυφθεί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επισήμανε πως οι εταίροι θα μεριμνήσουν ώστε να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις «οικονομικής φύσεως που έχετε υιοθετήσει» κλείνοντας επι της ουσίας κάθε παράθυρο μη εφαρμογής των ψηφισμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

«Υπάρχει απόσταση να καλυφθεί. Σας καλώ να είστε σώφρονες και επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με την λιτότητα αλλά για να αποφύγουμε να παραστρατήσει και πάλι η Ελλάδα» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει στην συνέχεια ότι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης δεν αποτελεί τέταρτο μνημόνιο αλλά «το κάναμε για να καθησυχάσουμε τις αγορές».

Επιχειρώντας δε να κολακεύσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέφερε «450 μεταρρυθμίσεις ψηφίσατε μόνο στο 3ο πρόγραμμα. Καμία κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να νομοθετήσει τέτοια μέτρα».

«Η διαδικασία στην Ελλάδα ήταν πιο χρονοβόρα από ότι άλλες χώρες και το χρέος σας παραμένει πιο υψηλό. Γι αυτό αποφασίσαμε μαζί για μια μεταμνημονιακή εποπτεία. Το κάνουμε για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές. Δεν είναι τέταρτο μνημόνιο και τέταρτο πρόγραμμα.

Δεν θα ξανά έρθει τρόικα εδώ» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Ωστόσο, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν άκουσαν τον κ. Μοσκοβισί να μιλά για ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο, απεναντίας εισέπραξαν παραινέσεις για τήρηση των δεσμεύσεων. «Μαζί θα μεριμνούμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις να ολοκληρωθούν. Για παράδειγμα κτηματολόγιο, ιδιωτικοποιήσεις, και διάφορα άλλα μέτρα που έχετε υιοθετήσει οικονομικής φύσεως σε σχέση με τα 15 δις ευρώ. Είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή που θα κάνει την εποπτεία που είναι σύμμαχός σας».

«Εχω έρθει πολλές φορές στην χώρα σας που αγαπώ πολύ. Η σημερινή επίσκεψη έχει εξέχουσα σημασία καθώς γίνεται σε ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα και την ΕΕ. Μετά από 8 δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην αυτονομία των αγορών, επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο Αύγουστος είναι η επίσημη ημερομηνία εξόδου απο τα μνημόνια και ετοιμάζουμε με τον Ευκλείδη το σχέδιο για την μεταβατική περίοδο προς το μέλλον.

Όλα αυτά θα γίνουν με νηφαλιότητα. Ξέρω ότι αυτά τα 8 χρόνια ήταν δύσκολα κυρίως για την μεσαία και κατώτερη τάξη» είπε ο κ. Μοσκοβισί ανοίγοντας την τοποθέτησή του για να συνεχίσει «Η ιστορία έχει εκατοντάδες δις ευρώ προς την Ελλάδα αλλά και 1,5 εκατ. και πλέον ελλήνων που έχουν βιώσει δύσκολα και 10 εκατ. έλληνες που είδαν να κόβονται συντάξεις, μισθοί, να χάνουν τα σπίτια τους και οι νέοι να φεύγουν εξωτερικό.

Καταστηματάρχες που αναγκάστηκαν να κλείσουν καταστήματά τους. Με αυτές τις σκέψεις πρέπει να προγραμματίσουνε το μέλλον για να είναι καλύτερες οι συνθήκες Δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που πήρατε. Ψηφίσατε 450 μεταρρυθμίσεις μόνο στο 3 πρόγραμμα. Καμία κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να νομοθετήσει τέτοια μέτρα».

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία του eurogroup είπε «στάθηκε στο ύψος των φιλοδοξιών και των αναγκών. Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και δυσκολίες. Είναι απαραίτητη η συμφωνία για καθησυχασμό αγορών. Η συμφωνία περιλαμβάνει 2 μέτρα σημαντικά:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

10ετή περίοδο χάριτος, παράταση μέχρι 2033 της υποχρέωσης για πληρωμή των τόκων. Τα μέτρα θα κάνουν εξοικονόμηση 42 δις ευρώ για τοκοχρεολύσια. Επιστρέφουν στα ταμεία τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες είχαν από το ελληνικό χρέος. Τα έσοδα από το ελληνικό χρέος θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό. Είναι επίδειξη αλληλεγγύης» ενώ τόνισε «πολιτικά και τεχνικά ήταν αδύνατο να είχαμε αναδιάρθρωση αλλά η Ελλάδα δεν πληρώνει τόκους έως το 2033. Εχουμε 10 χρόνια ανάπαυλας. Δεν θα κοιμηθούμε αυτά τα 10 χρόνια αλλά θα αντιμετωπίσουμε για κοινωνική δικαιοσύνη».