ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Bίτσας-Βαρβιτσιώτης: Σε αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στη Μόρια

Bίτσας-Βαρβιτσιώτης: Σε αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στη Μόρια

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,ανέφερε ότι μετά η κυβέρνηση, εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς σχέδιο όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές και το προσφυγικό ενώ δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την άσχημη κατάσταση στα hot spot παρά τα χρήματα που έχουν εκταμιευτεί.

Ειδικότερα, ο κ. Βίτσας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι πρώτος είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στην Μόρια «είναι δύσκολη». «Το είπαμε τον Μάιο και αναπτύξαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είπαμε όμως ότι εξαρτώμαστε από τις ροές. Ποιες είναι οι ροές; Αυτή την στιγμή, με στοιχεία 31.8.2018 οι ροές στην Ελλάδα (νησιά – Έβρος) έχουν ήδη ξεπεράσει τις ροές του 2017. Οι εισροές στα νησιά μέχρι 17.9.2018 είναι 21.737 και εκροές από τα νησιά προς ενδοχώρα 17.563. Επίσης, έχουμε μεγάλη δυσκολία στις επιστροφές».

Ο ίδιος είπε ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά ενώ προανήγγειλε την έναρξη εργασιών για βιολογικό καθαρισμό στην Μόρια.

«Βουλιάζει η Λέσβο»: Πάνω από 11.000 οι αιτούντες άσυλο – 615 αφίξεις σε τρεις ημέρες

Αναφορικά με την διαχείριση των κονδυλίων και τις καταγγελίες για αδιαφάνεια ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι είναι θέμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε «Μιλάτε για αδιαφάνεια την στιγμή που η Κομισιόν λέει ότι από όλους τους ελέγχους η αρχή μας έχει πάρει άριστα. Από την τακτική χρηματοδότηση έχουμε 566 εκατ. μέχρι το 2020. Από αυτά έχουμε ήδη πιστοποιήσει σε δαπάνες 35% κάτι πάνω 200 εκατ. ευρώ. Από την έκτακτη χρηματοδότηση οι πόροι είναι 570 εκατ. ευρώ. Από αυτά 388 εκατ. ευρώ (68%) πήγαν σε ΜΚΟ (Υπατη Αρμοστεία και Διεθνή οργανισμό Μετανάστευσης) και 182 εκατ ευρώ σε κρατικούς φορείς με βασικότερους το ΥΠΕΘΑ για να στήσει πάνω από 40 κέντρα φιλοξενίας εκ των οποίων τα 28 είναι από πολύ καλά έως άριστα. Τα εκατομμύρια που παίρνουμε από την ΕΕ ελέγχονται και έχουμε πάρει άριστα» ενώ συμπλήρωσε «Δημοσιεύτηκε χθες στην διαύγεια απόφαση για πίστωση 63 εκατ. ευρώ για συντήρηση σίτιση στα νησιά. Πρώτο έργο είναι ο βιολογικός καθαρισμός Μόριας και θα πάνε 70 χιλ ευρώ . Το έργο γίνεται αργά αλλά φταίει η γραφειοκρατία».

Βαρβιτσιώτης: Σύμβολο ανθρώπινης εξαθλίωσης η Μόρια
Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για εικόνες ντροπής στην Μόρια και συνολικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εμφανίζει «Αδυναμία χάραξης πολιτικής, ανικανότητα εφαρμογής οποιασδήποτε πολιτικής έχει σχεδιαστεί και αδιαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων». «Η Μόρια δεν είναι μέρος που μπαίνει στο χάρτη ανθρωπισμού αλλά σύμβολο ανθρώπινης εξαθλίωσης. Είχατε και χρόνο και χρήμα. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουμε εικόνες ντροπής για την χώρα μας και τους νησιώτες που συνέδραμαν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Είχατε χρήματα και εργαλεία και δεν καταφέρατε να αντιμετωπίσετε το θέμα. Είστε υπόλογος για την ανυπαρξία πολιτικών από ένα υπουργείο που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσετε το θέμα. Έχετε αποτύχει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο βουλευτής της ΝΔ.

Παράλληλα, διέψευσε τον υπουργό υποστηρίζοντας ότι «Το καλοκαίρι είχατε 20% λιγότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Σας κατηγορούμε ξεκάθαρα για αδιαφάνεια. Δεν έχετε συνδέσει την Μόρια με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων της Λέσβου και κάθε μήνα συγκεκριμένη εταιρεία παίρνει την προμήθεια ένω το κόστος κατασκευής θα κόστιζε λιγότερο» ενώ υπογράμμισε πως «Σύντομα οι εικόνες ντροπής θα είναι παρελθόν μαζί με την κυβέρνησή σας. Εμείς θα αξιοποιήσουμε τα κονδύλια για φύλαξη συνόρων διαχωρισμό προσφύγων μεταναστών και άμεσες επιστροφές στην Τουρκία».

Υγειονομική βόμβα η Μόρια: Μια τουαλέτα ανά 70 άτομα

Στο απροχώρητο βρίσκεται η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος.

Καταγγελίες αστυνομικών για τη Μόρια: Εμπόριο ναρκωτικών και μετανάστες με μαχαίρια

Αναφερόμενος στις τραγικές συνθήκες υγιεινής ο κ. Παυλόπουλος είπε πως μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα και ένα ντους σε 90.

Σημείωσε ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

Τόνισε πως ειδικά τα παιδιά προέρχονται από πόλεμο και αντί να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα τους φερόμαστε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Είπε ότι υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Δήμαρχος Λέσβου σε Βίτσα: Αντί να μειώνονται, αυξάνονται οι μετανάστες

Στην μονάδα φιλοξενούνται σχεδόν 9.000 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 3.100, και παρά το γεγονός ότι αποστολή του καταυλισμού ήταν να λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο κι όχι ως μόνιμη στέγη.

Στις αρχές του μήνα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε πως θα διατάξει τερματισμό της λειτουργίας του καταυλισμού εάν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δεν αποκαταστήσει όλα τα προβλήματα εντός 30 ημερών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε την Δευτέρα ότι έως το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν στα ενδότερα 2.000 άτομα, ενώ παραδέχτηκε πως η κατάσταση στον καταυλισμό είναι «πολύ δύσκολη».

Ο κ. Παυλόπουλος των ΓΧΣ σημείωσε ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό πρέπει επειγόντως να μειωθεί στο μισό τουλάχιστον και να αυξηθεί η φύλαξη, ιδιαίτερα των παιδιών. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο χθες ήταν στην κλινική 200 παιδιά και οι γιατροί πρόλαβαν να επισκεφτούν τα 150.

Άρθρο-κόλαφος της TAZ: Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία
Στις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, στη Λέσβο αναφέρεται η εφημερίδα ΤΑΖ τιτλοφορώντας το άρθρο της «Ακόμα και εξάχρονα σκέπτονται την αυτοκτονία».

Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει ότι «εδώ συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή»:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες, προσθέτει ο εκπρόσωπος για να τονίσει ότι: «οι απόπειρες αυτοκτονίες αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο «. Πέρυσι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχε αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.