Ασφαλιστικές εισφορές: Αυτά δίνει ο Τσίπρας – Τί υπόσχεται ο Μητσοτάκης (φώτο-βίντεο)

Ασφαλιστικές εισφορές: Αυτά δίνει ο Τσίπρας – Τί υπόσχεται ο Μητσοτάκης (φώτο-βίντεο)

Με φόντο τις εκλογές, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζουν τις θέσεις τους για τα «καυτά” ζητήματα της τσέπης των Ελλήνων.

Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές υπόσχεται ο πρωθυπουργός για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους. «Απαντά» με μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες η ΝΔ, υπόσχεται μειώσεις στις σημερινές εισφορές κύριας σύνταξης κατά 25%

Μπορεί οι εθνικές εκλογές να μην έχουν προκηρυχθεί επισήμως, ωστόσο είναι φανερό πια πως διανύουμε προεκλογική περίοδο. Έστω και ατύπως. Αυτό φάνηκε πεντακάθαρα και από την παρουσία που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Βουλή την Πέμπτη, 22.11.2018, στην συζήτηση για την μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι βουλευτικές εκλογές που -σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα- θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι και οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019 και κάπως έτσι είναι λογικό οι μηχανισμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να λειτουργούν, πλέον, σε προεκλογική κατεύθυνση.

Από την αρχή της ομιλίας του, στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα μπήκε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και για αυτό ξεκίνησε απευθύνοντας δύο ερωτήματα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;» και «Πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε την Πέμπτη, 22.11.2018, στην Βουλή, επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε. «Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι εξής:

  • Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Βελτίωση του καθεστώτος των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.
  • Μείωση στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή

Ειδικά στο κομμάτι που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αναλυτικούς πίνακες στην Βουλή, που δείχνουν πώς θα κυμανθούν ανάλογα με τον εκάστοτε κλάδο.

Δείτε τους πίνακες για τις ασφαλιστικές εισφορές

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.
  • Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.
  • Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.
  • Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή

Αυτά προτείνει ο Μητσοτάκης για τις ασφαλιστικές εισφορές

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία δεν κάθεται φυσικά με σταυρωμένα χέρια. Κι ακριβώς επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, καταθέτει την δική της πρόταση που δείχνει τι πρέπει να γίνει.

«Με φτωχότερους, λιγότερους και χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους και με όλο και ασθενέστερες επιχειρήσεις, απειλείται σοβαρά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες. Όπως προσέθεσε, το μέτρο αυτό, είναι πολύ σημαντικό καθώς μειώνει τις σημερινές εισφορές κύριας σύνταξης κατά 25%.

«Επικροτούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά διαφωνούμε με την περιορισμένη εφαρμογή μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες», ξεκαθάρισε ο κ. Αυγενάκης. Διευκρίνισε δε, πως όταν η ΝΔ λέει ότι η μείωση θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους το εννοεί, «θα ισχύσει για τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όσο βέβαια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο κ. Αυγενάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της συνολικά, ιδίως όμως αναφέρθηκε στον νόμο Κατρούγκαλου, «έναν νόμο που -όπως είπε- έφερε τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, όταν πριν δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση εμφάνιζε σαν ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που όμως ακολούθησε τον στείρο και αδιέξοδο δρόμο των εισπρακτικών παρεμβάσεων και περικοπών και όχι βέβαια των αληθινών μεταρρυθμίσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Με το σημερινό νομοσχέδιο, επιτέλους, ξηλώνεται ένα μέρος από τον νόμο Κατρούγκαλου» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. Κατέληξε την τοποθέτησή του λέγοντας πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, οι μισθοί μειώθηκαν περαιτέρω, το χρέος αυξήθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκαν,έχουν εφαρμοσθεί τα περισσότερα αναγκαστικά μέτρα από την εφορία που έχουν επιβληθεί ποτέ, ενώ οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αναλογικά με το ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που οι καταθέσεις κατέρρευσαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.