Αποκαλύψεις Κρεμαστινού για την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στο Ωνάσειο

Αποκαλύψεις Κρεμαστινού για την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στο Ωνάσειο

Μνήμες Ωνασείου από την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν διασωληνωμένος στην εντατική, ξύπνησε σήμερα στην Βουλή, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κρεμαστινός, που αποκάλυψε για πρώτη φορά τις πιέσεις που δεχόταν ως θεράπων ιατρός του για να υπογράψει γνωμάτευση ότι ο τότε πρωθυπουργός αδυνατούσε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και ζητώντας να τροποποιηθεί στο Σύνταγμα ώστε να μην ζητείται από τους γιατρούς να γνωματεύσουν την αδυναμία ενός Πρωθυπουργού, ανέφερε χαρακτηριστικά για εκείνη την εποχή του Ωνασείου:

Στόχος μου ήταν να περάσω στην Αντιπροσωπεία την υπευθυνότητα ενός θέματος που εγώ έζησα τραγικά και προσωπικά. Έζησα δηλαδή το κράτος να μην μπορεί να λειτουργήσει, παρότι το Σύνταγμα λέει ότι τον Πρωθυπουργό αναπληρώνει ο πρώτος τη τάξει Υπουργός. Στην πράξη ο αείμνηστος Στεφανόπουλος έλεγε ότι δεν μπορεί συνταγματικά να θεωρηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Άρα, ζητούσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, που ήταν αδύνατο να γίνει. Η χώρα ήταν ακυβέρνητη ουσιαστικά για πάνω από έναν μήνα και αν θυμόσαστε, ευτυχώς μετά έγινε η παραίτηση και τα γεγονότα των Ιμίων ακολούθησαν μετά, διότι, αν τα Ίμια ήταν μερικές ημέρες πιο πριν, η κατάσταση θα ήταν τραγική για τη χώρα”.

“Θυμάμαι τότε τον αείμνηστο Στεφανόπουλο που μου έλεγε:

«Βρε παιδί μου, κάνε τουλάχιστον προσωπική γνωμάτευση» και του απαντούσα εγώ ότι το συμβούλιο των γιατρών λέει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε γνωμάτευση πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι, έστω και ένα τοις χιλίοις να λειτουργήσει, άμα ξυπνήσει -τότε ήταν διασωληνωμένος- μπορούσε να μας πει: «Με αντικαταστήσατε εσείς οι γιατροί;»”, συνέχισε ο κ. Κρεμαστινός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Εμείς οι γιατροί δεν δίνουμε γνωμάτευση για να στηριχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πει ότι αντικαθίσταται ο Πρωθυπουργός. Και μάλιστα χαριτολογώντας, όταν μιλούσα με τον Πρωθυπουργό, του είπα στο διάδρομο «εσείς είστε νέος, αλλά ουδείς εξαιρείται από τον κανόνα». Ο Σουμάχερ έκανε σκι και μετά έπαψε να λειτουργεί σαν άνθρωπος. Δεν μπορεί να τα δεν ξέρει κανένας αυτά. Πρέπει, δηλαδή, οι συνταγματολόγοι να βρείτε μία διατύπωση όπου να υπάρχει Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ή να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον ενεργοποιήσει για να καλυφθεί αυτό το κενό, το οποίο εγώ προσωπικά έζησα στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1995-1996″.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.