Συμφωνία των Πρεσπών: Ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Συμφωνία των Πρεσπών: Ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξεκινά σήμερα το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να εκκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Με οργισμένο ρυθμό περιστρέφεται η πολιτική πυξίδα της χώρας καθώς η «Συμφωνία των Πρεσπών» εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση της κατά την οποία οι 300 του ελληνικού κοινοβουλίου θα κληθούν να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Σήμερα στις 10 το πρωί ξεκινά η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε το βράδυ της Πέμπτης να ξεκινήσει η οριστική ονομαστική ψηφοφορία.

Όμως, εως ότου να φτάσει η Συμφωνία στην τελική κοινοβουλευτική φάση «διέλυσε» στο πέρασμά της τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απείλησε με «εξαφάνιση» το κόμμα του Πάνου Καμμένου, εξαΰλωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου να κρέμεται από μια «κουρελού» πλειοψηφία που την συνθέτουν 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 6 κοινοβουλευτικά «ρετάλια».

Την ίδια ώρα πληροφορίες που διακινούνται στους διαδρόμους της Βουλής αναφέρουν ότι η ΝΔ εξετάζει όλο το κοινοβουλευτικό «οπλοστάσιο», ακόμα και την πρόταση μομφής, προκειμένου να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την κύρωση της Συμφωνίας. Είναι σαφές πως μια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει καταλυτικά στον νέο και υπο διαμόρφωση πολιτικό χάρτη. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του χθες ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της ΝΔ εάν αυτή αφορά την «Συμφωνία των Πρεσπών».

Η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει όλα τα δεδομένα για την Συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει και στην αυριανή συζήτηση να κατατεθεί το επίσημο Συνταγματικό κείμενο των Σκοπίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πρόσφατες αλλαγές που ψήφισε η γειτονική χώρα συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την κύρωση της Συμφωνίας αποτελούσε η τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Πως λοιπόν οι Έλληνες βουλευτές θα κυρώσουν την Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν εάν η γειτονική χώρα ικανοποίησε τα προαπαιτούμενα;

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό, δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.

Ο προβληματισμός της αντιπολίτευσης περί κυβερνητικών μεθοδεύσεων προκειμένου να αποσιωπηθούν τα πραγματικά δεδομένα που συνθέτουν το κρίσιμο εθνικό ζήτημα ενισχύθηκε και από την ενέργεια του υπουργείου Εξωτερικών να καταθέσει στην Βουλή λίγες άτυπες φωτοτυπίες που εντόπισε στο διαδίκτυο ώστε να δείξει ότι η κυβέρνηση Ζάεφ τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ που εντόπισε -όπως είπε- στο επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν τις περασμένες ημέρες στη Βουλή των Σκοπίων.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ωστόσο, ακόμα και οι συγκεκριμένες φωτοτυπίες επιβεβαίωσαν τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης καθώς διαπιστώθηκε ότι παραμένουν οι αναφορές σε «μακεδονικό» λαό.

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εστίασε στο άρθρο 49 υπογραμμίζοντας ότι καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων», και συγκεκριμένα της επικράτειας της ΠΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού. Για ορισμένους βουλευτές η αναφορά σε «μακεδόνες» γειτονικών κρατών ενδεχομένως να αποτελεί αλυτρωτικό στοιχείο γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Άγρια κόντρα Κατρούγκαλου Καμμένου

Τα αίματα στη συνεδρίαση άναψαν όταν ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η αναφορά σε «Μακεδόνες» είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος ατομικού αυτοπροσδιορισμού που έχουν οι πολίτες της πΓΔΜ.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.

Νωρίτερα ο κ. Δανέλλης είχε μιλήσει για… εθνική συντέλεια που θα προκαλέσει η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Αν τώρα που η γειτονική χώρα άλλαξε όνομα και Σύνταγμα, εμείς, το ελληνικό κοινοβούλιο, αρνηθούμε με όποιο πρόσχημα την κύρωση της Συμφωνίας, θα γίνουμε οι αποσυνάγωγοι της Δύσης. Απαξίωση και απομόνωσα. Θα προσφύγουν μάλιστα στην Χάγη και θα αναγνωριστούν με σκέτο «Μακεδονία». Δεν θα μπορούν να μας στηρίξουν ούτε οι αδελφοί Κύπριοι», είπε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση αναμένεται να φέρει και στην Ολομέλεια το θέμα της άρνησης της κυβέρνησης να καταθέσει το τελικό τροποποιημένο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Επιπροσθέτως, κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει επενδύσει στην ρηματική διακοίνωση προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Ξεχάσατε όμως να αναφέρετε μια παράγραφο. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε και ζ της Συμφωνίας τα Σκόπια όφειλαν έως το τέλος του 2018 να έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και να θέσουν σε ισχύ το νέο Σύνταγμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η εθνική θέση που υπηρέτησε και η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε συνδυαστικό χαρακτήρα ονόματος, εθνότητας και γλώσσας. Ο ίδιος δε επικαλέστηκε απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στο πρόσφατο παρελθόν ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που δείχνουν ότι στις διαπραγματεύσεις του 2008 η Ντ. Μπακογιάννη είχε αρνηθεί να δεχθεί «μακεδονική» εθνότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.