Τα 7 «μυστικά» που θα καθορίσουν τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη

Τα 7 «μυστικά» που θα καθορίσουν τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο βρίσκεται η Ελλάδα και το ενδιαφέρον εστιάζεται με τι διαφορά θα κερδίσει η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα είναι τεράστια, της τάξης δηλαδή του 12%, όπως δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις.

Ορισμένοι δημοσκόποι εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα και του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 6% και 8%, που αποτελεί βέβαια πολιτική ήττα αλλά όχι εκλογική συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, αυτή η διαφορά συνιστά πολιτική νίκη για την ΝΔ και όχι εκλογικό θρίαμβο.

Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρο δημοσκόπο που επικαλείται το bankingnews, υπάρχουν 7 παράγοντες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εύρος της νίκης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

1) Ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν είναι bonus για τις τράπεζες παρά τα 200 εκατ που θα λάβουν ως επιδότηση ετησίως αλλά δεν είναι και πολιτικό bonus για την κυβέρνηση.

Ο πήχης κατεβαίνει, η έννοια προστασίας πρώτης κατοικίας είναι ολίγον σχετική, ωστόσο η κυβέρνηση θα επιχειρηματολογήσει ότι το όριο δανεισμού έως 120 χιλιάδες ευρώ που θα είναι κριτήριο ένταξης στο νέο νόμο διασφαλίζει σχεδόν το 81% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων.

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει μέσω του νόμου Κατσέλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι θολό.

2) Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις 27 Φεβρουαρίου που θα είναι θετική σε γενικές γραμμές, στις 11 Μαρτίου στο Eurogroup θα πάρει τα 750 εκατ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.

3) Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τακτικές μικροπολιτικής, όπως επιστροφή φόρου και επέκταση των δόσεων σε 120 για υποχρεώσεις σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι τακτικές μικροπολιτικής γιατί σχεδιάζονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο έχουν κοινωνικό αντίκτυπο, όχι όμως τον επιδιωκόμενο γιατί ο πολίτης πληρώνει και οι δόσεις μπορεί να μετριάζουν την πίεση αλλά δεν μπορούν επί της ουσίας να αξιοποιηθούν πολιτικά.

4) Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βγει ξανά στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 4%.

Εάν ο στόχος επιτευχθεί μπορεί να υπάρξουν εμπροσθοβαρείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ίσως αυτή η εξέλιξη να μην έχει καμία επίδραση αλλά για κάποιο διάστημα η κυβέρνηση θα απολαμβάνει τα θετικά σχόλια των διεθνών μέσων και επενδυτικών οίκων.

5) Η κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει πολλά πράγματα ώστε να φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ βασικά προβλήματα.

Τράπεζες, ΔΕΗ αλλά και πλάνο ιδιωτικοποιήσεων είναι ορισμένα από αυτά τα οποία θα παραμείνουν ως πρόβλημα ναρκοθετώντας την ελληνική οικονομία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην επιφάνεια ότι την συμφέρει πολιτικά και αφήνει για τους επόμενους τα βασικά προβλήματα.

6) Η Συνταγματική Αναθεώρηση απέδειξε ότι η ΝΔ κινήθηκε θεσμικά και ο ΣΥΡΙΖΑ μικροπολιτικά, εκτέθηκε ειδικά στο ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε ότι έχει ηττηθεί πολιτικά.

7) Η υπόθεση της FYROM και της μετονομασίας των σκοπιανών σε Βόρεια Μακεδονία έχει επιδράσει στο εκλογικό σώμα και δεν αναμένεται να κάνει άλλη ζημία πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως στους Μακεδονικούς νομούς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβή, το γνωρίζουν ενώ ο μεγάλος κερδισμένος πέραν της ΝΔ θα είναι η Χρυσή Αυγή.

Να σημειωθεί ότι οι εκροές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Χρυσή Αυγή είναι αξιοπρόσεκτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτεθεί στην Χρυσή Αυγή ανακυκλώνοντας ανούσια, βαρετά επιχειρήματα περί φασισμού και άλλα συναφή.

Αυτοί είναι οι7 παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν το επόμενο διάστημα το εύρος της νίκης της ΝΔ, όμως επικρατεί η πεποίθηση ότι η νίκη της ΝΔ δεν θα είναι τόσο μεγάλη και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι τόσο καταστροφική.

Θα είναι έκπληξη εάν η Χρυσή Αυγή καταφέρει και φθάσει στο 10%, υπάρχουν ενδείξεις για 9% ή πέριξ αυτού του ποσοστού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: bankingnews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.