Τα άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση: Δεν πέρασε η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων & η προστασία των ζώων!

Τα άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση: Δεν πέρασε η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων & η προστασία των ζώων!

Ποια είναι εν τέλει τα άρθρα που πέρασαν προς αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή; Και με πόσες ψήφους; Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα άρθρα τα οποία τελικά δεν πέρασαν όπως αυτό για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και για την προστασία των ζώων

Δεν υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση για το άρθρο 24Α, για την αυτοτελή αναφορά στα ζώα και στην προστασία τους, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στο ισχύον Σύνταγμα τα ζώα συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 24. Όμως, δε θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης καθώς 92 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 130 είπαν «όχι» και 40 δήλωσαν «παρών».

Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί δεν ψηφίστηκε το άρθρο για τα ζώα. Υπήρχε κάποια πολιτική σκοπιμότητα; Θα στοίχιζε πολιτικά στα κόμματα; Θα πάθαιναν τίποτα;

Τα άρθρα που πέρασαν με πάνω από 180 βουλευτές

Το εμβληματικότερο από αυτά τα άρθρα είναι το άρθρο 32 παρ. 4 και 5 για την αποσύνδεση της εκλογής προέδρου από τη διάλυση της βουλής που έλαβε 221 και 220 ψήφους. Ήδη όμως από χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της εκφράζει καχυποψία για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ψηφοφορία.

Τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών συγκέντρωσε το άρθρο 86 για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αφού έλαβε 253 ψήφους.

Ευρύτατη ήταν η πλειοψηφία και στο άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 101Α για τη μείωση της πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής προκειμένου να επιλέγονται τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, πρόταση που στήριξε και η Νέα Δημοκρατία, έλαβε 231 ψήφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να συστήνει μέσα σε μια τετραετία 2 εξεταστικές επιτροπές με 120 ψήφους. Το άρθρο 68 παράγραφος 2 που προβλέπει κάτι τέτοια έλαβε 234 θετικές ψήφους.

Το άρθρο 69 παρ5 που πρότεινε η ΝΔ για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών ως προς τις συνταγματικές εγγυήσεις με τους τακτικούς δικαστές υπερψηφίστηκε επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε 233 ψήφους.

Τέσσερα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ψήφισαν οι βουλευτές του

Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε 4 προτάσεις του να μην υπερψηφίζονται από τους κυβερνητικούς βουλευτές και έτσι να μην περνάνε στη δεύτερη ψηφοφορία αφού δεν συγκέντρωσαν 151 ψήφους.

Είναι το άρθρο 30 παρ.1 με 148 ψήφους που προέβλεπε την απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, το 34 παρ1 με 147 ψήφους, το 35 παρ.2 με 150 ψήφους και το 41παρ5 με 150 ψήφους, άρθρα που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το «πράσινο» φως για τη δεύτερη ψηφοφορία πήραν οι 32.

Οριακή πλειοψηφία για την θρησκευτική ουδετερότητα

Οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών και μάλιστα στη δεύτερη καταμέτρηση έλαβε το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, το άρθρο 13 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου έλαβε επίσης 151 ψήφους, ενώ το άρθρο 44 για την καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία πήρε 152 ψήφους.

Τα συγκεκριμένα άρθρα ακόμα και αν στη δεύτερη ψηφοφορία συγκεντρώσουν τους 151 βουλευτές θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή αφού θα χρειάζονται 180 βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε αυτά.

93 βουλευτές συγκέντρωσε το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά τώρα τη Νέα Δημοκρατία με εξαίρεση τα άρθρα 68 και 96 που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα υπόλοιπα άρθρα που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έλαβαν τις 151 ψήφους και άρα δεν περνούν στη δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου.

Όσον αφορά το άρθρο 16 παράγραφος πέντε για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που για τη Νέα Δημοκρατία ήταν ένα εμβληματικό άρθρο, συγκέντρωσε 93 ψήφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με δεδομένο ότι ψήφισαν 77 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το άρθρο ψήφισαν και 16 ακόμη βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητοι. Το ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές αλλά και το πώς ψήφισαν συνολικά οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα φανεί σήμερα καθώς η Βουλή θα δώσει στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια των 274 βουλευτών που ψήφισαν στη χθεσινή ψηφοφορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.