Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπει δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπει δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία

Το success story που επιχειρεί να ξεδιπλώσει το Μέγαρο Μαξίμου αποκαθήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες» ότι «η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και κληρονομιές» και πως η «αποκατάσταση θα πάρει καιρό».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτεντάκης -επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη θέση του επικεφαλής του γραφείου παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού- επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη εμπλοκή στο Eurogroup της 11ης Μαϊου ενώ εξήγησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ακυρωθεί επι της ουσίας το 2020 με την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Κλείνοντας την συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε «Η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και βαριές κληρονομίες απο την κρίση. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ κινείται σε καλή κατεύθυνση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό σημείο.

Θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα. Θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς 8 ετών. Θα πάρει καιρό. Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα – δηλαδή επενδύσεις – και ένα εργατικό προσωπικό που μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά. Το θέμα λοιπόν είναι αν η διαχείριση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλή κατεύθυνση ή το αντίθετο».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Κουτεντάκη έγινε μετά την παρατήρηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Κουτσούκου που υπογράμμισε «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το επιτόκιο 3,9% και η ΝΔ για την έξοδο στις αγορές. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη και οι δεσμεύσεις της χώρας πολύ βαριές. Σας θυμίζω τα υψηλά πλεονάσματα. Γι αυτό και απαιτείται συνεννόηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα»

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι «ενδεχομένως με τη μείωση του αφορολόγητου ένα κομμάτι της αύξησης του κατώτατου μισθού ή ακόμα και όλο το ποσό να χαθεί» εκφράζοντας συνολικά την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του μέτρου.

Ο ίδιος επισήμανε υπάρχουν φορείς που χρωστούν και έχουν ρευστότητα αλλά δεν ικανοποιούν τις οφειλές τους είτε γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις είτε γιατί υπάρχει κακή διοικητική οργάνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης της δόσης του 1 δις ευρώ από το eurogroup είπε ότι «Μια ενδεχόμενη αστοχία στην εκταμίευση ποσών θα στερήσει ποσά για δημόσια ταμεία και παράλληλα θα στείλει κακό μήνυμα στις αγορές». Τέλος για την πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο φόρος μερισμάτων των επιχειρήσεων ανέφερε «Ο φόρος μερισμάτων ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που μοιράζουν μερίσματα. Εδώ όμως πάμε στην συζήτηση για το αν η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τις μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις. Αυτά τα ζητήματα είναι αφενός διανομής και ποιες δραστηριότητες θέλει να ενισχύσει. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.