Oλοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 300 – Ποια είναι η καινούρια σύνθεση της Βουλής (upd)

Oλοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 300 – Ποια είναι η καινούρια σύνθεση της Βουλής (upd)

Πραγματοποιήθηκε η ορκομωσία της νέας Βουλής η οποία και θα έχει 112 καινούρια πρόσωπα.


Μερικά 24ωρα πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που θα δώσει την ευκαιρία και για την πρώτη μετεκλογική κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα, η Βουλή συνέρχεται σήμερα για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές, που θα συγκροτήσουν την Βουλή της 18ης περιόδου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ορκιστούν το πρωί στις 11. Αύριο θα γίνει και η πρώτη ψηφοφορία, για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον υποψήφιο της ΝΔ Κώστα Τασούλα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι και η Νέα Δημοκρατία το 2015, είχε υπερψηφίσει τον Νίκο Βούτση.

Στη νέα Βουλή θα βρεθούν οι βουλευτές έξι κομμάτων, από οκτώ που είχε η προηγούμενη Βουλή. Κόμματα που εμφανίστηκαν με την οικονομική κρίση, όπως η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, εξαφανίστηκαν στις κάλπες, ενώ άλλα – μετά την οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές- όπως οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, δεν δοκίμασαν καν τις δυνάμεις τους στις εθνικές εκλογές. Εμφανίστηκαν όμως νέα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του κοινοβουλίου, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 που έχουμε Βουλή 6 κομμάτων.

Ορκωμοσία με πολλές γυναίκες βουλευτές

Η ποσόστωση που επιβλήθηκε στις βουλευτικές εκλογές, είχε σαν αποτέλεσμα η γυναικεία παρουσία να είναι έντονη στα βουλευτικά έδρανα, καθώς οι γυναίκες που εξελέγησαν φτάνουν τις 61 εκλεγμένες, δηλαδή ποσοστό 21,66%. Είναι το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό, μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015. Υψηλό όμως είναι και το ποσοστό ανανέωσης στη νέα Βουλή, καθώς 112 βουλευτές θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας.

Το ποσοστό της ανανέωσης φτάνει το 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία από τους 158 βουλευτές οι 63 είναι νέοι βουλευτές. Η ΝΔ και το Μέρα 25 κατέχουν και το ρεκόρ των νεότερων βουλευτών, με την εκλογή στη Δυτική Αττική του «γαλάζιου» Ευάγγελου Λιάκου, που είναι μόλις 29 ετών και της Μαρίας Αμπατζίδη, επίσης 29 ετών, που εξελέγη με το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη στην Ανατολική Αττική.

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Τραγακη, που αν και ήρθε δεύτερος σε αυτές τις εκλογές, να είναι ξανά βουλευτής.

Σήμερα η ορκωμοσία, την Πέμπτη η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Βουλής

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής, δίνει στο κοινοβούλιο μια ξεχωριστή πρωτιά, αφού σε όλη την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας και από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, για πρώτη φορά ο Πρόεδρο της Βουλής, θα κατάγεται από την περιφέρεια της Ηπείρου.

Ο Κώστας Τασούλας υπενθυμίζεται ήταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι ένα από τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το Σώμα το Φθινόπωρο. Στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα γίνουν και που θα δώσουν αναμφίβολα την αφορμή για σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, θα αποφασιστούν κρίσιμες παράμετροι της πολιτικής μας ζωής, όπως η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας- και η ακύρωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας- αλλά και το εκλογικό σύστημα.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κάνει απολύτως σαφές ότι θα ακυρώσει την απλή αναλογική και πιθανότατα θα αλλάξει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτεί το σημερινό Σύνταγμα, για την άμεση εφαρμογή του όποιου νέου συστήματος αποφασίσει η νέα πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Οσον αφορά την επαγγελματική γεωγραφία της νέας Βουλής για ακόμα μια φορά την πρωτιά κατέχουν οι δικηγόροι που είναι 71. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι γιατροί που φτάνουν τους 36, οι οικονομολόγοι είναι 32. Δυναμική είναι η παρουσία των δημοσιογράφων που φτάνουν τους 27 και ισοψηφούν με τους μηχανικούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο 13ος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο 13ος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και ο 9ος εκλεγμένος. Η δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είναι η τετάρτη πιο ισχυρή από τότε που ιδρύθηκε το κόμμα το 1974. Είχαν προηγηθεί κοινοβουλευτικές ομάδες 200 βουλευτών το 1974 και 171 βουλευτών το 1977, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς και 165 βουλευτών επί Κώστα Καραμανλή το 2004.

Η επίδοση θεωρείται εντυπωσιακή καθώς στην διάρκεια της κρίσης, η δύναμη των κομμάτων, νέων και παλαιών, είχε συρρικνωθεί εντυπωσιακά, και είχε εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο μια πληθώρα «εξωτικών» σχημάτων, που σήμερα έχουν εξαφανιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 κατόρθωσε να «γράψει» 3 μπροστά από το ποσοστό του. Είχε 31,53% στις πρόσφατες εκλογές, 35,46% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και 36,44% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πάντως λείπουν γνωστά ονόματα της προηγούμενης 4ετίας, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Τρίτο χαμηλότερο ποσοστό για ΚΙΝΑΛ
Για το ΚΙΝΑΛ το ποσοστό του 8,10% που πήρε σε αυτές τις εκλογές είναι το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό- μετά το 6,28% του Σεπτεμβρίου του 2015 και το 4,6% του Ιανουαρίου του 2015- μεταξύ όλων των 18 προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων που είχε μετάσχει το ΠΑΣΟΚ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η επίδοση πάντως θεωρήθηκε επιτυχία της Φώφης Γεννηματά, καθώς ο απόλυτος αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ευρωεκλογών, ενώ διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, που προέβλεπαν ήττα του ΚΙΝΑΛ και εξαιτίας της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό του όμως είχε και το ΚΚΕ στη ιστορία της μεταπολίτευσης. Τα δύο άλλα ήταν στις εκλογές του 1993 με 4,54% και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με 4,51%.

Πως θα καθίσουν οι βουλευτές
Όσον αφορά το πως θα καθίσουν οι βουλευτές της νέας Βουλής, θα υπάρξουν αλλαγές, καθώς στην πρώτη σειρά θα συνυπάρξουν τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, από τρεις που ήταν την περασμένη φορά. Η ΝΔ στην παραδοσιακή δεξιά του πτέρυγα. Δίπλα από τη ΝΔ θα καθίσει το ΚΙΝΑΛ που μετακομίζει στα πρώτα έδρανα. Δίπλα από το ΚΙΝΑΛ θα καθίσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αριστερά, στην παραδοσιακή του θέση θα βρεθεί το ΚΚΕ που διατήρησε τον ίδιο αριθμό βουλευτών ως κοινοβουλευτική δύναμη. Στις πρώην περίπου θέσεις των ΑΝΕΛ της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, θα καθίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης και στις θέσεις που είχε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, θα βρεθεί το ΜέΡΑ 25.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.