ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Γ. Γεραπετρίτης : Την Παρασκευή στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Γ. Γεραπετρίτης : Την Παρασκευή στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Tην ερχόμενη Παρασκευή δεσμεύτηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ότι θα παραδώσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη, το προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο θα βασίζεται στους κανόνες και στις αρχές της διακομματικής συμφωνίας.

Στόχος είναι τα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης να ενημερωθούν, να το αξιολογήσουν και παράλληλα να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για τη ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση.

«Πρέπει η συνταγματική πρόταση να είναι αρκετά ευρύχωρη ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφους», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα καταθέσει και το σχέδιο νόμου.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης που θα δοθεί για περαιτέρω διαβούλευση, θα βασίζεται στους άξονες της καταρχήν συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στη διακομματική επιτροπή και αφορούν την ισοτιμία της ψήφου και τον αριθμό των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο επικρατείας, το οποίο θα είναι διευρυμένο με 15 από 12 βουλευτές, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «ένα εθνικό θέμα που φαίνεται να λύνεται μετά από 45 χρόνια και που η παρούσα Βουλή αφού περάσει το νόμο θα αισθάνεται περήφανη».

«Έχουμε ένα μοναδικό για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, μια σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε ένα εθνικό ζήτημα με την Αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία με ανοικτή την αναθεωρητική συζήτηση»

υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ όσον αφορά τη συνταγματικότητα του νόμου επισήμανε:

«Με τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό. Σε 45 χρόνια δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από όλα τα μέλη. Αυτό δεν μπορεί παρά να απηχεί τη λογική μιας ισχυρής νομιμοποίησης που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δικαστήριο θα ακροβατούσε σε νομικό ακτιβισμό».

«Για μια πολύ μεγάλη νίκη των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα», έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας.

«Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε μια πλατιά συναίνεση έχοντας ισχυρό ότι το άρθρο 54 του Συντάγματος είχε μείνει ανοικτό ώστε την Τετάρτη να δώσουμε σε αυτή και ένα συνταγματικό έρεισμα», συμπλήρωσε ο κ. Τζαβάρας.

«Όσο ευρύτερη είναι η διάταξη στο άρθρο 54 τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια δίνει στο νομοθέτη» επισήμανε η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και μίλησε για τεράστια επιτυχία όλων των κομμάτων και ένα μήνυμα ισχυρό προς Έλληνες του εξωτερικού ότι τους υπολογίζουμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μας επιτρέπει να συναντήσουμε μια άλλη Ελλάδα την οποία είχαμε ξεχάσει», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.