Συνταγματική αναθεώρηση: Προς ιστορική συμφωνία για την ψήφο αποδήμων – Πως θα γίνεται η πιστοποίηση κριτηρίων διαμονής

Συνταγματική αναθεώρηση: Προς ιστορική συμφωνία για την ψήφο αποδήμων – Πως θα γίνεται η πιστοποίηση κριτηρίων διαμονής

Η τέταρτη ημέρα συνεδρίασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ολοκληρώθηκε χθες χωρίς τους υψηλούς τόνους των προηγούμενων ημερών.

Αντίθετα, ολοκληρώθηκε με διάθεση συναίνεσης, η οποία είχε να κάνει με τα δύο σημαντικά άρθρα που αφορούσαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την ψήφο των αποδήμων.

Σε μια ιστορική στιγμή για το πολιτικό σύστημα, τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, έκλεισαν μια μακροχρόνια πληγή που προκαλούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και λειτουργούσε απαξιωτικά για το πολιτικό προσωπικό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε μελανό σημείο την σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής που περιλάμβανε η διάταξη που αναθεωρείται και πρόσθεσε ότι η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας εξισώνει τον υπουργό με όλους τους πολίτες ως προς την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων.

Πάντως, με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων, η Βουλή και με τη νέα αναθεωρημένη διάταξη θα έχει ρόλο στην άσκηση ποινικής δίωξης για τα πολιτικά πρόσωπα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης «η Βουλή περιορίζεται στο δικονομικό της καθήκον να εξετάζει και να αποφασίζει μόνο για την άσκηση της ποινικής δίωξης και η κατ’ ουσία διερεύνηση της υποθέσεως θα τελείται από τον φυσικό δικαστή.»

Συνταγματική αναθεώρηση: Προς ιστορική συμφωνία για την ψήφο αποδήμων

Και αν η αναθεώρηση αυτού του άρθρου έγραψε πολιτική ιστορία, πολιτική ιστορία φαίνεται πως θα γράψει και η σύμπνοια που δείχνουν τα περισσότερα κόμματα προκειμένου να ψηφιστεί τόσο σε επίπεδο Συντάγματος, όσο και σε επίπεδο νομοθετικής πρωτοβουλίας, η δυνατότητα στους Έλληνες εκτός επικράτειας να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.

Ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ικανοποίησε και τους τελευταίους προβληματισμούς που είχε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, με αποτέλεσμα τα στελέχη του ΚΚΕ να δηλώνουν ικανοποιημένα και έτοιμα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Με βάση τις τελικές διατάξεις που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρικάκος, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Α) Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα. Β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ανοίξει ηλεκτρονική πύλη στην οποία θα γίνεται η αίτηση του εκλογέα. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας), αυτά θα αντλούνται άμεσα.

Ψήφος αποδήμων: Πως θα γίνεται η πιστοποίηση κριτηρίων διαμονής

Η πιστοποίηση κριτηρίων διαμονής θα γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

α) Με βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Με βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
γ) Με βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.
Δεν θα απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα τριάντα έτη (30) ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει 291 ψήφους ενώ εάν πειστεί και το ΜεΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς ο υπουργός εσωτερικών θα προσπαθήσει το Σαββατοκύριακο να έρθει σε επαφή μαζί του, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ένα μοναδικό μεταπολιτευτικό ρεκόρ, δηλαδή ένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από το σύνολο της Βουλής με 300 ψήφους.

Συνταγματική αναθεώρηση: Προς συναίνεση και για το άρθρο 54

Η ίδια συναίνεση φαίνεται πως προκύπτει και για το άρθρο 54 του Συντάγματος το οποίο θα θωρακίσει συνταγματικά το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών. Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ανέφερε ότι το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις αλλαγές που προτείνονται στην αναθεώρηση του άρθρου 54, ωστόσο ζήτησε να υπάρξει ακόμη μια πρόβλεψη για την ύπαρξη πραγματικού δεσμού του εκτός επικρατείας ψηφοφόρου με την Ελλάδα.

Η τελική διατύπωση του άρθρου θα γίνει αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα του ΚΚΕ. Την αναθεώρηση του άρθρου 54 όπως όλα δείχνουν θα ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε επιφυλαχθεί χθες το πρωί προκειμένου να δει το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου του υπουργείου εσωτερικών.

Πάντως, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, απηύθυνε προσκλητήριο σε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το άρθρο 54 ζητώντας τους «να αποδείξουν εμπράκτως ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στην προσπάθεια αναγέννησης που κάνει η χώρα. Θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της. Και ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μέχρι τώρα κείμενο με το όποιο αναθεωρείται το άρθρο 54, αναφέρει ότι «Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.