Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων

Με τις ψήφους της Ν.Δ. (158), του ΚΙΝΑΛ (22), του ΚΚΕ (15) και της Ελληνικής Λύσης (10) εγκρίθηκε επί της αρχής με σύνολο 205 υπέρ το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στον τόπο κατοικίας τους.

Κατά του εν λόγω νομοσχεδίου είχε ταχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματος στην ολομέλεια της βουλής και πλέον το δίλημμα για την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα είναι αν οι 86 βουλευτές του κόμματος θα αθροιστούν στην συντριπτική πλειοψηφία της βουλής ή αν θα καταψηφίσουν δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τη ΝΔ να μιλάει για πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο καταψήφισε και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων επί των άρθρων.

Σημειώνεται ότι χωρίς την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου από 200 τουλάχιστον βουλευτές δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί σε ισχύ και να μπορούν οι Έλληνες απόδημοι να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο Εξωτερικό.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού υπολογίζονται στους 340 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τα στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν Α.Φ.Μ. είναι περίπου 407 χιλιάδες ενώ από αυτούς περίπου 340 χιλιάδες έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι σε αυτές τις 340 χιλιάδες δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, χωρίς να έχουν ΑΦΜ και διευκρίνισε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους είναι φορολογικά ενεργοί.

Μάλιστα ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προϊόν συμβιβασμού και ξεκαθάρισε ότι «αν η ΝΔ διέθετε 200 βουλευτές τότε το νομοσχέδιο θα προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι τον όρο για το ενεργό ΑΦΜ ώστε να μην αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα είχε θέσει το ΚΚΕ ως μία από τις προϋποθέσεις για να στηρίξει το νομοσχέδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.