Διαστημική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

Διαστημική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

Συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας αναμένεται να υπογράψει το επόμενο διάστημα η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), η οποία εκπροσωπεί 21 επιχειρήσεις της χώρας μας, που απασχολούν 1.000 άτομα υψηλής εξειδίκευσης και παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες για διαστημικές εφαρμογές, με συνολικό κύκλο εργασιών περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τον επόμενο μήνα ξεκινά και η δημιουργία του space cluster στην Αθήνα, που αποτελεί «καρπό» της σύμπραξης της ΕΒΙΔΙΤΕ και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia και υπόσχεται την δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης διαστημικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, η ΕΒΙΔΙΤΕ ήρθε σε επαφή με την Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας, η οποία θεωρείται το Σινικό προπύργιο των διαστημικών εφαρμογών και κατασκευάζει – μεταξύ άλλων – περίπου 50 δορυφόρους κατ’ έτος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, κ. Θανάσης Πότσης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ) και ιδρυτή της HELIC, κ. Γιώργο Κουτσογιαννόπουλο είχαν πολύωρη συνάντηση με την ομάδα διοίκησης του Κινεζικού ινστιτούτου με αντικείμενο, τα πιθανά πεδία συνεργασίας.

Οι Κινέζοι πρότειναν στην ελληνική πλευρά ένα πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας με άξονα τους διαστημικούς αισθητήρες, τις εφαρμογές επιτήρησης από απόσταση (remote sensing μη στρατιωτικού χαρακτήρα), τις δορυφορικές εφαρμογές για το Ευρωπαϊκό Δορυφορικό Σύστημα Ραδιοπλοήγησης Galileo και τις τεχνολογίες ψηφιακών ηλεκτρονικών για εφαρμογές επικοινωνιών. Εντατικές συζητήσεις επί των τεχνολογιών ενδιαφέροντος αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του space cluster στην Αθήνα, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα υπογραφεί και η σχετική σύμβαση με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η κοινή πρόταση ΕΒΙΔΙΤΕ – Corallia ονομάζεται «Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster)» και στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού, βιομηχανικού cluster διαστημικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, θα λειτουργήσουν τέσσερα συνεργατικά έργα, με στόχο την δημιουργία προϊόντων, μέσα από την αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών Διαστήματος. Το cluster θα λειτουργήσει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ το δεύτερο θα στοχεύει στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η συγκρότηση μίας νέας αγοράς στη χώρα και, μακροπρόθεσμα, η δημιουργία μίας πλήρους μονάδας ελληνικής διαστημικής τεχνολογίας και η ενσωμάτωσή της σε δορυφορική αποστολή. Το πλάνο είναι πενταετές, όμως η χρηματοδότηση προγραμματίζεται μόνο για τα πρώτα δύο χρόνια και θα συνεχιστεί, εάν η αξιολόγηση δείξει θετικά αποτελέσματα. Ρόλο συμβούλου ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.