ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέα μελέτη: Εξαφανίζεται σταδιακά η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα

Καθώς οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια ολοένα και μειώνονται, το άζωτο παγώνει εξαφανίζοντας πρακτικά την ατμόσφαιρα

Νέα μελέτη: Εξαφανίζεται σταδιακά η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη διαπιστώθηκε πως τα αέρια που περιβάλλουν τον Πλούτωνα, εξαφανίζονται σταδιακά όσο ο πλανήτης-νάνος απομακρύνεται από τον Ήλιο.

Η ήδη πολύ λεπτή ατμόσφαιρα του Πλούτωνα αποτελείται κυρίως από άζωτο με μικρά ποσοστά μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα.

Καθώς οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια ολοένα και μειώνονται, το άζωτο παγώνει εξαφανίζοντας πρακτικά την ατμόσφαιρα.

Οι μετρήσεις έγιναν με μία τεχνική που χρησιμοποιούν συχνά οι αστρονόμοι και ονομάζεται επιπρόσθηση, όπου χρησιμοποιούν ένα άστρο ως οπίσθιο φως για να δουν τι συμβαίνει στην περιφέρεια ενός πλανήτη.

Μικρές διαφορές στη θερμοκρασία του Πλούτωνα οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στην πυκνότητα της ατμόσφαιράς του. Ο πλανήτης-νάνος χρειάζεται 248 γήινα χρόνια για μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο και η κοντινότερη απόσταση που φτάνει σε αυτόν είναι 30 αστρονομικές μονάδες, δηλαδή 30 φορές η απόσταση Γης-Ήλιου.

Η απόσταση αυτή όμως μεγαλώνει, αφήνοντας τον Πλούτωνα με λιγότερο φως και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του American Astronomical Society Division for Planetary Sciences.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.