Η εκτόξευση πραγματοποιείται εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για την «κουρελιασμένη» πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Το Ιράν δήλωσε την Πέμπτη ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο με δορυφορικό φορέα που έφερε τρεις συσκευές στο διάστημα, αν και δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα αντικείμενα μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, καθώς και άλλα από ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων, δεν ανέφεραν πότε πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση ούτε ποιες συσκευές έφερε μαζί του ο φορέας. Ωστόσο, η εκτόξευση πραγματοποιείται εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για την ”κουρελιασμένη” πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Προηγούμενες εκτοξεύσεις έχουν προκαλέσει επιπλήξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αχμάντ Χοσεϊνί, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, προσδιόρισε τη χρήση του πυραύλου ως πύραυλο Simorgh ή “Φοίνικα”. Είπε ότι οι τρεις συσκευές εστάλησαν σε ύψος 470 χιλιομέτρων (290 μιλίων).

Ο Hosseini ανέφερε ότι “η απόδοση του διαστημικού κέντρου και η απόδοση του δορυφορικού φορέα έγινε σωστά”.

Ωστόσο, κανείς δεν είπε αμέσως αν τα αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν έφτασαν σε τροχιά. Το Ιράν έχει υποστεί σειρά αποτυχιών στο διαστημικό του πρόγραμμα κατά τις πρόσφατες εκτοξεύσεις.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης πρόσφεραν πρόσφατα έναν κατάλογο των επερχόμενων προγραμματισμένων εκτοξεύσεων δορυφόρων για το πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν τρέχει το δικό της παράλληλο πρόγραμμα που έθεσε με επιτυχία έναν δορυφόρο σε τροχιά πέρυσι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πραγματοποίηση μιας εκτόξευσης εν μέσω των συνομιλιών της Βιέννης ταιριάζει στη σκληρή στάση που τηρούν οι διαπραγματευτές της Τεχεράνης, οι οποίοι έχουν ήδη περιγράψει έξι προηγούμενους γύρους διπλωματίας ως “προσχέδιο”, εξοργίζοντας τα δυτικά έθνη. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι “ο χρόνος μας τελειώνει σε αυτό το σημείο”.