«Αποστολή Άρτεμις»: Για πρώτη φορά γυναίκα αστροναύτης της NASA θα πατήσει στη Σελήνη (βίντεο)

Μέσα στο 2022 προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη εκτόξευση, για να ακολουθήσει μία δεύτερη το 2024

«Αποστολή Άρτεμις»: Για πρώτη φορά γυναίκα αστροναύτης της NASA θα πατήσει στη Σελήνη (βίντεο)

Περισσότερα από πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική μέρα της 20ης Ιουλίου του 1969, όταν ο αστροναύτης Νιλ Άρμοστρονγκ πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο φεγγάρι.

Τώρα η NASA ετοιμάζει μία ακόμα αποστολή, αλλά στο πνεύμα της νέας εποχής της συμπερίληψης, όπου τα αποκλειστικά κριτήρια της επιλογής του πληρώματος έχουν να κάνουν με την αληθινή αξία του και όχι με χαρακτηριστικά όπως η φυλή ή το φύλο.

Ονομάζεται «Αποστολή Άρτεμις» και προορισμός της είναι για ακόμα μία φορά η Σελήνη. Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα σηματοδοτήσει δύο πρωτιές: την πρώτη γυναίκα αστροναύτη και τον πρώτο μη λευκό που κατακτούν τον δορυφόρο της Γης.

Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα δύο πρωτιές: την πρώτη γυναίκα αστροναύτη και τον πρώτο μη λευκό που κατακτούν τον δορυφόρο της Γης.

Το πλήρωμα θα αποτελείται από δέκα αστροναύτες, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πάνω από 12.000 υποψηφίους από την Αλάσκα μέχρι το Πουέρτο Ρίκο. Έξι άντρες και τέσσερις γυναίκες, καθένας από τους οποίους θα συνεισφέρει με διαφορετικό τρόπο σε αυτό το απαιτητικό όσο και συναρπαστικό ταξίδι.

Επόμενος προορισμός, ο Άρης

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πλήρωμα της αποστολής ήταν να διαθέτει αμερικανική υπηκοότητα, μεταπτυχιακό σε κάποια επιστήμη STEM ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο πτυχίο, καθώς και τουλάχιστον τρία χρόνια ή 1.000 ώρες εμπειρίας ως πιλότος.

Η εκπαίδευση των επίλεκτων ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2022 και θα περιλαμβάνει διαστημικούς περιπάτους, χειρισμό ρομποτικών εξοπλισμών, αλλά και εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας για να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους Ρώσους αστροναύτες. Μέσα στην ίδια χρονιά προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη εκτόξευση, για να ακολουθήσει μία δεύτερη το 2024.

Μέσα στο 2022 προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη εκτόξευση, για να ακολουθήσει μία δεύτερη το 2024.

Η Αποστολή Άρτεμις θα γίνει εφαλτήριο για τον επόμενο μεγάλο στόχο της NASA: το πρώτο ταξίδι με επανδρωμένο σκάφος στον Άρη. Σε ερώτηση γιατί επιστρέφει στη Σελήνη, η αμερικανική διαστημική οργάνωση απαντάει: «Για επιστημονική έρευνα, για οικονομική αξιοποίηση και για να δώσουμε έμπνευση σε μια νέα γενιά εξερευνητών. Ενώ διατηρούμε την ηγετική θέση της Αμερικής στην εξερεύνηση, θα χτίσουμε μια παγκόσμια συμμαχία και θα εξερευνήσουμε τα βάθη του διαστήματος προς όφελος όλων μας».

Δείτε ένα βίντεο της NASA για την Αποστολή Άρτεμις:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.