Το μήνυμα που στείλαμε στους εξωγήινους: Αρχαία ελληνικά και ροκ εν ρολ

Το μήνυμα που στείλαμε στους εξωγήινους: Αρχαία ελληνικά και ροκ εν ρολ

Το 1977 η NASA κατασκεύασε δύο πανομοιότυπους χρυσούς δίσκους με πληροφορίες για το πώς είναι η ζωή στον πλανήτη Γη (φωτογραφίες, μουσικές, φυσικούς ήχους, επιστημονικά δεδομένα κ.α).

Ο ένας τοποθετήθηκε στο διαστημόπλοιο Voyager 1 και ο άλλος στο Voyager 2. Και τα δύο διαστημόπλοια εκτοξεύτηκαν το 1977 όχι προς συγκεκριμένο πλανήτη, αλλά για να ταξιδέψουν στο διάστημα με την ελπίδα να βρεθούν από εξωγήινο πολιτισμό, μετά από χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια.

Το Voyager 1 είναι το πρώτο γήινο αντικείμενο που βγήκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Οι δίσκοι, μοιάζουν σαν μηνύματα σε μπουκάλι που ρίχτηκαν στον Κοσμικό Ωκεανό από τον μικρό μας πλανήτη προς άγνωστο εξωγήινο παραλήπτη.

Ο κάθε χρυσός δίσκος περιείχε και χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και αρχαία ελληνικά.

Ο χρυσός δίσκος που τοποθετήθηκε στα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2

Τι έλεγε το ελληνικό μήνυμα;

«Οἵτινες ποτ’ ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι», δηλαδή «Όποιοι κι αν είστε σας χαιρετούμε! Ερχόμαστε ειρηνικά, ως φίλοι προς φίλους».

Ακούστε το μήνυμα:

NASA · Golden Record: Greek Greeting
Ανάμεσα στα τραγούδια που αποφάσισε να βάλει η επιτροπή ως δείγματα μουσικών από τον πλανήτη Γη, είναι και το «Johnny B. Goode», ιστορικό ροκ εν ρολ κομμάτι-επιτυχία του Chuck Berry.

Κάποιοι είχαν αντιρρήσεις για αυτή την επιλογή λέγοντας «μα θα στείλουμε εφηβική μουσική;» και ο Carl Sagan (πρόεδρος της επιτροπής) απάντησε τότε «Ναι! Υπάρχουν πολλοί έφηβοι στον πλανήτη».

Σχετικά με το τραγούδι

Ο Johnny B. Goode, είναι το πιο διάσημο αγόρι του ροκ: ένας πιτσιρίκος που ζει σε παράγκα, δεν ξέρει γράμματα, αλλά παίζει κιθάρα με εκπληκτική ικανότητα. Στην πραγματικότητα, ο Berry, στο τραγούδι αυτό, περιγράφει τον εαυτό του παιδί…


Ο Chuck Berry μικρός τότε που ήταν ο Johnny B. Goode
Deep down Louisiana close to New Orleans
Way back up in the woods among the evergreens
There stood a log cabin made of earth and wood
Where lived a country boy named Johnny B. Goode
Who never ever learned to read or write so well
But he could play the guitar just like a ringing a bell

Go go Go Johnny go
Go Go Johnny go
Go Go Johnny go
Go Go Johnny go
Go Johnny B. Goode

Ο Chuck Berry πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων στις 18 Μαρτίου 2017. Στη Γη, ύστερα από εκατοντάδες χρόνια, ίσως ξεχαστεί.

Στο μέλλον όμως, και ύστερα από χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια, θα γίνει διάσημος ξανά, σε κάποιον άλλον πλανήτη!

Το 1986 και την ημέρα των γενεθλίων του, ο Chuck Berry έλαβε επιστολή από τον Carl Sagan που του ευχόταν για τα 60 του χρόνια και θυμίζοντάς του ότι το τραγούδι του το Johnny B. Goode ταξίδευε προς τα άστρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


Το γράμμα του Carl Sagan στον Chuck Berry

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.