Η περιγραφή των εφιαλτικών στιγμών που έζησε ο αστροναύτης Luca Parmitano

Η περιγραφή των εφιαλτικών στιγμών που έζησε ο αστροναύτης Luca Parmitano

Ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano περιέγραψε στο blog της ESA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρίσκεται, τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε κατά την διάρκεια «διαστημικού περιπάτου» (Extravehicular Activity) στις 16 Ιουλίου όταν η στολή του άρχισε να γεμίζει με νερό κάτι που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί προς προκλήθηκε.

Όπως γράφει ένιωσε σταγόνες στον σβέρκο του αμέσως μετά την δεύτερη έξοδό του από τον Σταθμό. «Ένιωσα ότι η θερμοκρασία του υγρού ήταν πολύ κρύα για να είναι ιδρώτας και κυρίως κατάλαβα ότι ο όγκος του μεγάλωνε διαρκώς» όπως γράφει και συνεχίζει: «ήμουν τυφλωμένος και ασφυκτιούσα καθώς προσπαθούσα να επιστρέψω στον θάλαμο αποσυμπίεσης. Δεν ήξερα αν την επόμενη φορά που θα έπαιρνα αναπνοή τα πνευμόνια μου θα γέμιζαν με νερό ή οχι».

Ο Parmitano στην αρχή σκέφτηκε να απελευθερώσει μια βαλβίδα ασφαλείας που υπάρχει στην στολή του προκειμένου να αφήσει λίγο νερό να βγει έξω όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο και έτσι δεν το έκανε. Η αμέσως επόμενη σκέψη του ήταν ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω πάση θυσία καθώς δεν ήξερε πόσο χρόνο είχε στην διάθεσή του κάτι όμως που ήταν πολύ δύσκολο αφού δεν μπορούσε να προσανατολιστεί.

Περιγράφει επίσης ότι η επικοινωνία του με το Κέντρο Ελέγχου του Huston και με τους υπόλοιπους αστροναύτες ήταν δύσκολη αφού το νερό είχε διεισδύσει στα αυτιά του και στα ακουστικά του και με δυσκολία άκουγε τις οδηγίες.

Αφού τελικά κατάφερε να επιστρέψει εντός του Σταθμού και να αποσυμπιεστεί σκέφθηκε να αφαιρέσει το κράνος του μόνος μου, αφού λόγω της αποσυμπίεσης το νερό κάλυψε ολόκληρο το πρόσωπό του, κάτι όμως που δεν έκανε καθώς θα μπορούσε να πέσει αναίσθητος όπως λέει. Τελικά τον βοήθησαν οι υπόλοιποι αστροναύτες.  

Ο ίδιος καταλήγει στο blog: «Το Διάστημα είναι ένα σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον και εμείς οι ίδιοι είμαστε περισσότερο εξερευνητές παρά άποικοι. Οι ικανότητες των μηχανικών μας και η τεχνολογία μας κάνουν πράγματα τα οποία είναι εξ’ ορισμού δύσκολα να φαίνονται απλά και καμιά φορά το ξεχνάμε αυτό».

Η NASA έχει αναθέσει σε δυο ανεξάρτητες επιτροπές την διερεύνηση της διαρροής με τις κυριότερες υποψίες να πέφτουν στο σύστημα ψύξης της στολής παρά στην σακούλα νερού που έχει η στολή για να πίνουν οι αστροναύτες.  

Ο «διαστημικός περίπατος» του Parmitano διήρκησε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά κάνοντάς τον δεύτερο μικρότερο σε διάρκεια περίπατο στην ιστορία του Σταθμού. Οι ειδικοί της NASA λένε ότι αν το περιστατικό είχε διαρκέσει λίγο παραπάνω ο αστροναύτης θα πνιγόταν. Η NASA έχει ακυρώσει όλους τους «διαστημικούς περιπάτους» της προς το παρόν, οι οποίοι τώρα διεξάγονται μόνο από τους Ρώσσους κοσμοναύτες.

Ο Parmitano είναι 36 χρονών και πιλότος της Ιταλικής Αεροπορίας. Έχει πτυχίο πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II και μεταπτυχιακό στην μηχανική των πειραματικών πτήσεων από το Ανώτατο Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Διαστήματος της Τουλούζης. Είναι νυμφευμένος και έχει δυο παιδιά. Θα επιστρέψει στην Γη τον Νοέμβριο και βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις 29 Μαϊου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.