ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σταματάει η ρωσο-αμερικανική συνεργασία στο διάστημα;

Σταματάει η ρωσο-αμερικανική συνεργασία στο διάστημα;

Οι ΗΠΑ σε 3,5 χρόνια προτίθενται να παραιτηθούν πλήρως από τις υπηρεσίες της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos) για τη μεταφορά των αστροναυτών στον ISS με τα διαστημόπλοια Soyuz, δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 19 Νοεμβρίου έχει αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από ιδιωτικές εταιρίες για την κατασκευή ενός νέου επανδρωμένου διαστημοπλοίου, το οποίο σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί κυρίως για τις πτήσεις προς τον ISS. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ θα χρηματοδοτηθεί περίπου κατά το ήμισυ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη συμμετοχή τους σε αυτό επιβεβαίωσαν ήδη οι εταιρίες SpaceX και Orbital Sciences.

Από πρακτική, επιστημονικοτεχνική άποψη, αυτές οι δυο εταιρίες είναι τα φαβορί για τη δημιουργία των μελλοντικών αμερικανικών μεταφορικών μέσων. Το διάστημα 2012-2013, η SpaceX πραγματοποίησε με τη βοήθεια του πυραύλου, Falcon-9, δυο επιτυχημένες εκτοξεύσεις προς τον ISS του μοναδικού στον κόσμο διαστημοπλοίου πολλαπλής χρήσεως για τη μεταφορά φορτίων, Dragon.

Το συμβόλαιο με τη NASA, αξίας 1,6 δις δολαρίων, προβλέπει ακόμη 10 αποστολές στον Διαστημικό Σταθμό για να μεταφέρει υλικό για το πλήρωμά του.

Με τη σειρά της, η Orbital Sciences το Σεπτέμβριο εκτόξευσε στον ISS το μεταφορικό διαστημόπλοιο, Signus, το οποίο τέθηκε σε τροχιά με τον πύραυλο φορέα, Antares. Βάσει του συμβολαίου με τη NASA, ύψους 1,9 δις δολ., τα επόμενα τρία χρόνια πρόκειται να πραγματοποιήσει άλλες 8 πτήσεις προς τον Σταθμό.

Με άλλα λόγια, νέο μη επανδρωμένο μεταφορικό μέσο οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη, και σειρά έχει πλέον το επανδρωμένο διαστημόπλοιο. Και οι δυο εταιρίες έχουν ξεκινήσει ήδη τις σχετικές εργασίες, οι οποίες προβλέπουν την ανάπτυξη επανδρωμένων εκδοχών των μεταφορικών σκαφών τους, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή των πληρωμάτων στον ISS.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία Lockheed Martin εντείνει τις εργασίες της για το νέο πρόγραμμά της, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion, ενώ η Boeing σχεδιάζει να έχει έτοιμο για αυτό, τον βαρύ φορέα SLS. Επομένως, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η NASA θα καταστεί πλήρως ανεξάρτητη όσον αφορά τα επανδρωμένα διαστημικά μέσα, ακόμη και πριν από το χρονικό όριο που ανέφερε ο Μπόλντεν.

Τους Αμερικάνους πάντα προβλημάτιζε η εξάρτηση από τη Roscosmos μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «Space Shuttle» το 2010. Μερικά χρόνια πριν από αυτό το γεγονός, ο τότε διευθυντής της NASA, Μάικλ Γκρίφιν, είχε αναφέρει επανειλημμένα ότι η Αμερική θα βρεθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία και αυτό με τη σειρά του θα αφαιρέσει από τις ΗΠΑ κάποια πλεονεκτήματα στο διπλωματικό πεδίο.

Ωστόσο, το πρόγραμμα ISS δεν είναι πλέον το κύριο για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα. Τον Αύγουστο του 2006, ο πρόεδρος Μπους είχε ανακοινώσει ότι, στο εξής, βασική κατεύθυνση θα αποτελέσει το μακρινό διάστημα. Ο προαναφερόμενος Γκρίφιν δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει ότι ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος διαστημικών πτήσεων των ΗΠΑ είναι η έρευνα του χώρου του διαστήματος που βρίσκεται πέρα από τα όρια της τροχιάς γύρω από τη Γη.

Επιπλέον, το 2015 λήγει ο χρόνος της εγγύησης για τη χρήση του ISS. Αυτό δεν παύει να είναι γεγονός, παρόλο που οι μετέχοντες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έλαβαν την απόφαση για παράταση των εργασιών στον Σταθμό έως το 2020.

Επίσης, δεν είναι μυστικό ότι πριν ακόμη από την ολοκλήρωση των πτήσεων των αμερικανικών διαστημικών μέσων βάσει του «Space Shuttle» -σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημους εκπροσώπους της NASA- βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ ορισμένων κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών των ΗΠΑ για τη χρήση του αμερικανικού τομέα του ISS με σκοπό την πραγματοποίηση επιστημονικών μελετών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά. Ωστόσο, το 2017, έχοντας πλέον το δικό της διαστημόπλοιο, η NASA μπορεί σίγουρα να κάνει πραγματικότητα τους στόχους της όσον αφορά τη χρήση του ISS.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.