ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Την “ηχώ της αρχαίας Γης” ισχυρίζονται πως βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ

Την “ηχώ της αρχαίας Γης” ισχυρίζονται πως βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ

Οι ειδικοί της ομάδας του καθηγητή Mukhopadhyay δεν αμφισβητούν ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τη σύγκρουση της Γης με τη Θεία ήταν αρκετή για να λιώσει ολόκληρος ο πλανήτης. 

Μόνο που πιστεύουν ότι δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα σε ολόκληρη την αρχαία Γη, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωχημείας.

Το αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, πάντα με βάση τη δουλειά των επιστημόνων του Χάρβαρντ, ήταν να λιώσει και να εξατμιστεί μεν εντελώς το ημισφαίριο στο οποίο έγινε η σύγκρουση, να προστατευθεί δε ένα μέρος του αντίθετου ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα να γλυτώσει από την ενέργεια που μετέτρεψε τον υπόλοιπο πλανήτη σε έναν ωκεανό μάγματος.

Για να φτάσει στο παραπάνω συμπέρασμα, η ομάδα συνέκρινε τις αναλογίες ισοτόπων ευγενών αερίων από βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης, με τις αναλογίες ισοτόπων από σημεία του μανδύα πιο κοντά στην επιφάνεια.

Βρήκαν ότι η αναλογία Ηλίου-3 προς Νέον-22 από τον αβαθή μανδύα είναι σημαντικά υψηλότερη, σε σχέση με την αντίστοιχη αναλογία από τον βαθύ μανδύα.

Περαιτέρω στοιχεία παρείχε η ανάλυση των αναλογιών των ισοτόπων του Ξένου (Ξένον-129 προς Ξένον-120). Όπως και στην περίπτωση των ισοτόπων ηλίου και νέου, η ανάλυση έδειξε ότι τα υλικά από τον βαθύ μανδύα έχουν χαμηλότερη αναλογία, σε σχέση με εκείνη των ίδιων υλικών που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια. 

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι, επειδή το ισότοπο του ξένου, Ξένον-129, παράγεται από τη ραδιενεργή διάσπαση του ισοτόπου του ιωδίου, Ιώδιο-129, οι ερευνητές ήταν σε θέση να χρονολογήσουν το αρχαίο τμήμα του μανδύα, τοποθετώντας την ηλικία του, περίπου, στα πρώτα 100 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της Γης.

«Η γεωχημεία δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αναλογιών των ισοτόπων ευγενών αερίων στα διαφορετικά μέρη της Γης, και αυτές οι διαφορές πρέπει να εξηγηθούν. Αν η θεωρία μας αποδειχθεί σωστή, μπορεί να βλέπουμε την ηχώ της αρχαίας Γης, από μία εποχή πριν τη σύγκρουση (σ.σ. της Γης με τη Θεία)», σχολίασε σχετικά ο Mukhopadhyay.

Επιπλέον, η ιδέα ότι μία πολύ διασπαστική σύγκρουση της Γης με ένα ουράνιο σώμα στο μέγεθος πλανήτη, το μεγαλύτερο συμβάν στη γεωλογική ιστορία της Γης, δεν έλιωσε εξολοκλήρου τον πλανήτη μας, προκαλεί μερικές από τις ιδέες μας για τον σχηματισμό πλανητών και τις γιγάντιες συγκρούσεις, γενικότερα, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

*Τα ευρήματα των ερευνητών του Χάρβαρντ παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Γεωχημείας Goldschmidt, στην Καλιφόρνια, την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.