Η NASA «δικτυώνει» το διάστημα

Η NASA «δικτυώνει» το διάστημα

Η NASA μαζί με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος (ESA) ανακοίνωσαν πως δοκίμασαν με επιτυχία ένα νέο είδος πρωτοκόλλου επικοινωνίας, το οποίο κάλλιστα μπορεί να αποτελεί τον προπομπό μιας «διαπλανητικής» έκδοσης του διαδικτύου.

Το πιο πρωτότυπο όμως στο όλο εγχείρημα ήταν ο ίδιος ο τρόπος της δοκιμής. Ένας διοικητής στο διεθνή διαστημικό σταθμό κατάφερε να χειριστεί ένα ρομπότ που βρισκόταν στην επιφάνεια της Γης.

 Συγκεκριμένα, η Sunita Williams χρησιμοποίησε ένα laptop ειδικά σχεδιασμένο από τη NASA για να χειριστεί ένα rover στο κέντρο επιχειρήσεων της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας.

 Το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποίησαν ονομάζεται DTN από τα αρχικά των λέξεων Disruption Tolerant Networking.

 Στη Γη, το διαδίκτυο χωρίζει τα δεδομένα που αποστέλλονται σε «πακέτα» και στη συνέχεια τα δρομολογεί μέσω του κοντινότερου κόμβου προκειμένου αυτά να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό είναι ιδανικό για την επιφάνεια του πλανήτη μας όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε κόμβους σε οποιοδήποτε σημείο.

Στο κενό του διαστήματος όμως τα πράγματα αλλάζουν αφού δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να τοποθετηθούν διάσπαρτοι κόμβοι.

Για αυτόν το λόγο, όπως εξηγεί η NASA, «το DTN υπολογίζει αποσυνδέσεις και λάθη στη μετάδοση (του σήματος). Τα δεδομένα κινούνται μέσω του δικτύου σταδιακά. Ενώ περιμένουν το επόμενο “link” να συνδεθεί, αποθηκεύονται σταδιακά στον κάθε κόμβο και στη συνέχεια προωθούνται όταν η σύνδεση είναι διαθέσιμη».

 Το πείραμα των δυο οργανισμών σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει ένα σενάριο, όπου αστροναύτες βρισκόμενοι σε τροχιά θα μπορούσαν να ελέγξουν ένα ρομποτικό rover (σαν το Curiosity) στην επιφάνεια της Σελήνης ή του Άρη.

 «Το πειραματικό (internet) που δοκιμάσαμε στο διαστημικό σταθμό μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους σε διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να ελέγξει ένα ρομπότ στην επιφάνεια του, ή από την Γη με την χρήση δορυφόρων ως σταθμούς αναμετάδοσης» δήλωσε ο Badri Younes, αναπληρωτής διοικητής των επικοινωνιών και πλοήγησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.