ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η NASA έχει φτάσει στα όριά της!

Η NASA έχει φτάσει  στα όριά της!

Εάν η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπο να πάει εκεί που δεν έχει πάει κανείς άλλος θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες άλλων κρατών τονίζουν ειδικοί καθώς φοβούνται ότι τα συνεχώς συρρικνούμενα κονδύλια θα κρατήσουν τα επόμενα τους Αμερικανούς αστροναύτες στο έδαφος.

Οι φόβοι ότι η NASA βάσει των συγκεκριμένων κονδυλίων έχει φτάσει ή πρόκειται σύντομα να φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της έχουν δημιουργηθεί ύστερα από έκθεση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της NASA ύψους 18 δισ. $ είναι απλά πολύ μικρός για την πραγματοποίηση των μελλοντικά σχεδιαζόμενων αποστολών.

Επιπρόσθετα στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει έλλειψη «εθνικής συνεννόησης» για το που ακριβώς τα συγκεκριμένα κονδύλια πρέπει να κατευθύνονται.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η NASA πρέπει να επικεντρωθεί στο στείλει ανθρώπους πίσω στη Σελήνη, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη προσσελήνωση, ως ένα πρώτο βήμα για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Το παραπάνω είναι το πρόγραμμα Constellation το οποίο είχε ανακοινωθεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush για να ακυρωθεί όμως στη συνέχεια από τον νυν πρόεδρο Barack Obama, καθώς ήταν ιδιαίτερα ακριβό.

. Ο Obama αντίθετα  έθεσε ως προτεραιότητα για το διαστημικό πρόγραμμα την προσεδάφιση σε αστεροειδή μέχρι το έτος 2025 πριν την αποστολή ανθρώπων στον Άρη το 2030.

Όπως όμως εξηγείται στην έκθεση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών η NASA με βάσει τους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει καμία από τις δύο αυτές αποστολές, αλλά ούτε και είναι ξεκάθαρο εάν υπάρχει κάποιος ή κάποιοι οι οποίοι να είναι ξεκάθαρα αφοσιωμένοι στα παραπάνω εγχειρήματα.  

«Έχουμε λίγα στοιχεία τα οποία να λένε ότι η προσεδάφιση σε ένα στεροειδή έχει γίνει αποδεκτή στους Κόλπους της NASA, από τον αμερικανικό λαό ή και από άλλα κράτη διεθνώς», εξηγεί ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Albert Carnesale.

Στην έκθεσή της, η οποία ζητήθηκε απλό το Κογκρέσο η NAS ζητά από το Barack Obama να θέσει μια νέα φιλόδοξη αλλά τεχνικά εφικτή και υλοποιήσιμη ατζέντα αφότου όμως έχει από πριν συμβουλευθεί άλλες υπηρεσίες κρατών και πιθανούς συνέταιρους έτσι ώστε να μπορέσει να συντονίσει καλύτερα τους στόχους του διαστημικού προγράμματος με τις δυνατότητες του.

« Δυστυχώς και όπως λένε εάν οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν ηγέτης στο χώρο του διαστήματος επιβάλλεται να συνεργαστούν με άλλα κράτη έτσι ώστε να προσδιοριστούν  από κοινού τα μελλοντικά διαστημικά προγράμματα», αναφέρει ο John Logsdon πρώην διευθυντής του τμήματος διαστημικής πολιτικής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ο οποίος συμμετείχε ως σύμβουλος στην έκθεση της NAS για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «αυτό είναι κάτι που δεν κάνουν οι ΗΠΑ μέχρι τώρα».

Ο Scott Hubbard πρώην επιστήμονας στη NASA στο πρόγραμμα για τον Άρη λέει: «Η NASA πάντα πρόσφερε σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες περισσότερα από ότι την είχαν χρηματοδοτήσει για να κάνει».

«Για ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα όπως η μια επιστροφή στη Σελήνη ή ακόμη πιο πολύ όπως μια αποστολή στον Άρη νομίζω ότι πέρα από κάθε αμφιβολία αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ανέφερε τον διεθνή διαστημικό σταθμό ως ένα τέτοιο παράδειγμα –ένα πρόγραμμα αξίας 100 δισ. $ το οποίο έχει δημιουργηθεί από μια συνεργασία 16 τουλάχιστον χωρών «Μπορώ να φανταστώ κάτι ανάλογο να οργανώνεται σε μια αποστολή στο βαθύ διάστημα και τελικά προς τον Άρη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr .

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.