ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κινεζικοί δορυφόροι στην μάχη των στρατιωτικών πληροφοριών

Κινεζικοί δορυφόροι στην μάχη των στρατιωτικών πληροφοριών

Το κινεζικό σύστημα πλοήγησης “Beidou” έχει όχι μόνο πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό προορισμό. Αυτό έχει παραδεχτεί το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) Φαν Τσανλάν (Chanlun), ο οποίος επιθεώρησε τον κεντρικό σταθμό δορυφορικής πλοήγησης του κινεζικού στρατού στις 28 Δεκεμβρίου, δηλαδή μια μέρα μετά την πρόταση από μέρους του Πεκίνου των πλοηγών του στις χώρες της Ασίας.

Ο Φαν Τσανλάν τόνισε ότι το σύστημα Beidou αποτελεί τη βάση για πολλά συστήματα πληροφοριών. Χρησιμοποιείται, – είπε, «για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς», είναι επωφελές για τη χώρα, το στρατό και το λαό, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Κίνας. Πολλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το πλοηγικό σύστημα Beidou θα κοστίσει στο Πεκίνο περίπου 25 δισ. δολάρια.

Η δήλωση του υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου για την αξιόλογη στρατιωτική συνιστώσα του Beidou δεν αποτέλεσε αποκάλυψη, είπε ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Άπω Ανατολής Γιάκοβ Μπέργκερ:

Οποιαδήποτε πλοήγηση στο στρατιωτικό τομέα διασφαλίζεται βέλτιστα με τη βοήθεια δορυφόρων. Ο σύγχρονος πόλεμος πληροφοριών είναι αδύνατος χωρίς τη χρησιμοποίηση δορυφόρων για τη σκόπευση των μέσων προσβολής και διακίνησης του τεχνικού εξοπλισμού. Αυτό έχουν δείξει οι αμερικανικοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα, βέβαια, ετοιμάζεται για τέτοιου είδους πόλεμο.

Ο εμπειρογνώμονας δεν θέλησε να αξιολογήσει με ακρίβεια την ετοιμότητα της Κίνας για ένα πόλεμο πληροφοριών. Εν τω μεταξύ, είναι πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της στρατιωτικής στρατηγικής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας:

 Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουν σημειώσει πολύ μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της αποστολής επανδρωμένων διαστημοπλοίων, της εκτόξευσης δορυφόρου, που έκανε τον γύρο της Σελήνης, είναι προφανές ότι η Κίνα προχωρεί με πολύ ταχείς ρυθμούς. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποιες αποτυχίες σ΄ αυτό τον τομέα. Έχει άραγε πετύχει το επίπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών; Δεν νομίζω. Όμως το ότι πλησιάζει αυτό το επίπεδο, είναι αναμφίβολο.

Ο Γιάκοβ Μπέργκερ συμφώνησε με την άποψη πολλών ομόλογων του ότι το σύστημα Beidou μπορεί να χρησιμοποιείται σαν στοιχείο «μηδενισμού» του πυραυλικού δυναμικού ενός εν δυνάμει εχθρού:

 Η Κίνα αναπτύσσει ολόπλευρα μερικά διαστημικά προγράμματα. Ήδη έχει εκτοξεύσει πύραυλο, που μπορεί να πλήξει ξένους πυραύλους. Υπάρχουν ειδικά μέσα και για τη δημιουργία θορύβων και για το μπλοκάρισμα της μετάδοσης πληροφοριών. Εννοείται ότι χρησιμοποιούνται ειδικοί ιοί, για να εμποδίζουν την ενεργό άμυνα. Αυτά όλα σήμερα αποτελούν συστατικά μέρη του πολέμου πληροφοριών.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποδεικνύουν και το ότι σήμερα τα συστήματα πληροφοριών και τα συστήματα επικοινωνίας μιας σειράς στρατών του κόσμου χρησιμοποιούν το αμερικανικό πλοηγικό σύστημα GPS. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή να απενεργοποιήσουν ολόκληρο αυτό το σύστημα ή σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Το σύστημα Beidou μπορεί να καταστεί σοβαρός ανταγωνιστής του αμερικανικού GPS.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.