Η διαστημική «σέλφι» του Ισραήλ καθ’οδόν για τη Σελήνη

Η διαστημική «σέλφι» του Ισραήλ καθ’οδόν για τη Σελήνη

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet (Γένεσις),έστειλε την πρώτη του φωτογραφία «σέλφι» με φόντο τη Γη ενώ βρίσκεται καθ’ οδόν για την σελήνη.

Στην φωτογραφία διακρίνεται η Αυστραλία, καθώς επίσης η ισραηλινή σημαία και το μήνυμα «Μικρή χώρα, μεγάλα όνειρα». Η εικόνα στάλθηκε στο κέντρο ελέγχου του σκάφους στο Ισραήλ από απόσταση περίπου 37.600 χιλιομέτρων.

Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων διαστημόπλοιο κατασκευάστηκε με την οικονομική συμβολή της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας του μη κερδοσκοπικό οργανισμού SpaceIL και της κρατικής ισραηλινής αεροδιαστημικής εταιρείας Israel Aerospace Industries. Εκτοξεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου από ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Space X, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το ταξίδι, που ακολουθεί μια περίπλοκη και όχι τη συνήθη σύντομη πορεία, αναμένεται να διαρκέσει επτά εβδομάδες. Το σκάφος πρόκειται να προσσεληνωθεί στις 11 Απριλίου, κάνοντας το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει πετύχει κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα. Δύο μικρές τεχνικές δυσλειτουργίες του σκάφος ξεπεράστηκαν από τους μηχανικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επόμενη χώρα που προγραμματίζει να «πατήσει» στο φεγγάρι αργότερα μέσα στο έτος είναι η Ινδία με την αποστολή Chandrayaan-2, ενώ το 2020 πιθανώς θα είναι η σειρά της Ιαπωνίας. ΟΙ ΗΠΑ, που δεν έχουν ξαναπάει στη Σελήνη μετά την τελευταία αποστολή «Απόλλων» το 1972, σχεδιάζουν την κατασκευή ενός μικρού διαστημικού σταθμού (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ως το 2026 και μια επανδρωμένη αποστολή την επόμενη δεκαετία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.