Αμερικανικοί πύραυλοι με ρωσικούς κινητήρες

Αμερικανικοί πύραυλοι με ρωσικούς  κινητήρες

Το εργοστάσιο «Kuznetsov» στη Σαμάρα (σημαντικό κέντρο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Ρωσίας), έκλεισε προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια 50 κινητήρων πυραύλων NK-33 σε αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της εταιρείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS, το συμβόλαιο (option – δικαίωμα προαίρεσης) για την προμήθεια 50 κινητήρων πυραύλων μέχρι το 2020, υπογράφτηκε με την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία «Orbital Sciences», που κατασκευάζει δορυφόρους και πυραύλους – φορείς, και με την εταιρεία «Aerojet», η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων πυραύλων στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια προκαταρκτική συμφωνία, τη στιγμή που το συμβόλαιο option δίνει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση στον αγοραστή να αγοράσει σε προκαθορισμένες συνθήκες (τιμή και χρόνο)», τόνισαν από το γραφείου Τύπου. Οι δύο τροποποιημένοι κινητήρες NK-33, χρησιμοποιούνται στην πρώτη βαθμίδα του πύραυλου – φορέα Antares, που σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ για τη NASA (project «Taurus-2»). Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φορτία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η πρώτη εκτόξευση του έχει προγραμματιστεί για το 2013, μεταδίδει το ITAR-TASS.

Ο κινητήρας πυραύλων  NK-33 σχεδιάστηκε για τον πύραυλο – φορέα H1, ο οποίος ήταν να μεταφέρει σοβιετικούς κοσμοναύτες στο φεγγάρι. Αλλά το 1974, το πρόγραμμα τελικά σταμάτησε. Σήμερα, ο NK-33 χρησιμοποιείται στην πρώτη βαθμίδα του νέου ρώσικου πυραύλου – φορέα Soyuz-2.1v, η παρθενική εκτόξευση του οποίου έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο 2013.

Η ρώσικη αεροδιαστημική εταιρεία «Kuznetsov», είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες τουρμπίνων αεροσκαφών και κινητήρων πυραύλων υγρών καυσίμων. Με κινητήρα του εργοστασίου «Kuznetsov» έγιναν οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων διαστημοπλοίων του σοβιετικού και ρώσικου διαστημικού προγράμματος «Vostok», «Voskhod», «Soyuz», και των αυτόματων διαστημικών σκαφών μεταφοράς φορτίου «Progress».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.