H Ρωσία στέλνει το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (βίντεο)

H Ρωσία στέλνει το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (βίντεο)

Το πρώτο της ανθρωποειδές ρομπότ, τον Φιόντορ, έστειλε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η Ρωσία.

Ο Φιόντορ, το ανθρωποειδές ρομπότ της Ρωσίας, ξεκίνησε σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και αναμένεται να φτάσει το Σάββατο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου θα μείνει για 10 μέρες για να εξεταστεί κατά πόσο τέτοιες μηχανές μπορούν να εξερευνήσουν το μακρινό διάστημα.

Ο ρωσικός πύραυλος είναι εξοπλισμένος με ένα νέο σύστημα ψηφιακού ελέγχου και μηχανές τελευταίας τεχνολογίας για να δοκιμαστούν αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS χωρίς ανθρώπους, εξηγεί η NASA.

To ανθρωπόμορφο αυτό ρομπότ έχει ύψος 1,80 και ζυγίζει 160 κιλά. Το Φιόντορ είναι ρωσικό όνομα, αλλά η μεταγραφή του στα αγγλικά (Fedor) ανταποκρίνεται στο ακρωνύμιο του Final Experiment Demonstration Object Research.

Το ρομπότ που έχει και… social media
Ο Φιόντορ διαθέτει λογαριασμούς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Instagram και Twitter, όπου παρουσιάζει την καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα το πώς μαθαίνει να ανοίγει ένα μπουκάλι.

Από τη στιγμή που θα φτάσει στον ISS θα εκπαιδευτεί στην εκτέλεση διάφορων εργασιών υπό την επίβλεψη του Ρώσου αστροναύτη Αλέξαντρ Σκβόρτσοφ, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα του ISS τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Θα ελεγχθούν επίσης οι ικανότητές του σε συνθήκες πολύ περιορισμένης βαρύτητας. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να μάθει να κάνει είναι και η μίμηση της ανθρώπινης κινησιολογίας, ώστε να μπορεί να βοηθά τους αστροναύτες να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους.

«Θα μπορεί για παράδειγμα να χειριστεί ένα κατσαβίδι ή κλειδιά» εξηγεί ο Αλεξάντρ Μπλοσένκο, διευθυντής προγραμμάτων της Ρωσικής Διαστημικής Αντιπροσωπείας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta».

Κατά τον ίδιο το ρομπότ αυτό σχεδιάστηκε για να δουλεύει σε δύσκολες συνθήκες που θα ήταν επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Δεν είναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα
Ο Φιόντορ δεν είναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα. Το 2011 η ΝASA είχε στείλει ένα ανθρωποειδές ρομπότ στον ISS, το Robonaut 2, το οποίο είχε τον ίδιο στόχο με τον Φιόντορ, επέστρεψε όμως στη γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το 2013 η Ιαπωνία ειχε στείλει στον ISS, το ρομπότ Kirobo, το οποίο μπορούσε και να μιλήσει, αλλά μόνο στα ιαπωνικά.

Στο πλαίσιο της κατάκτησης του διαστήματος, η οποία θεωρείται από τους Ρώσους στρατηγικό ζήτημα, οι ρωσικές αρχές δεν μπορούν να κρύψουν τις φιλοδοξίες τους για τον Φιόντορ και τα μελλοντικά του «αδέρφια».

Παρά τα τελευταία ατυχήματα, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά στον τομέα της διαστημικής έρευνας, η Ρωσία παραμένει η μόνη χώρα που είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να στείλει ανθρώπους στον ISS.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/FEDOR37516789/status/1154356749635379204

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.