Όπλο Laser που θα τυφλώνει τους δορυφόρους

Όπλο Laser που θα τυφλώνει τους δορυφόρους

Το 2014 το Πεντάγωνο θα ξεκινήσει επίγειες δοκιμές νέου συμπαγούς στρατιωτικού όπλου λέιζερ για την εγκατάσταση του  σε αεροσκάφη και πλοία αναφέρει σε άρθρο το Voice of Russia.

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες ανάπτυξης οπλικών συστημάτων λέιζερ άρχισαν να προωθούνται και στη Ρωσία, όπως έγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε αυτό το είδος όπλου είναι νομοτελειακό, αν και δεν θα είναι σε θέση να αλλάξει την αντίληψη των μελλοντικών πολέμων.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πενταγώνου (DARPA), σημειώνει ότι το νέο λέιζερ με ακτίνα ισχύος 150 κιλοβάτ είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε στρατιωτικά αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους.

Η ακτίνα θα προστατεύει το αεροσκάφος, καταρρίπτοντας τους πυραύλους που εκτοξεύονται εναντίον του από το έδαφος και από άλλα αεροσκάφη. Με την εγκατάσταση αυτή είναι δυνατή όχι μόνο η άμυνα, αλλά και η επίθεση σε επίγειους στόχους. Το λέιζερ θαλάσσιας εκδοχής μπορεί να ανακόψει ή να βυθίσει πλοία του εχθρού, καθώς και να καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η χερσαία εκδοχή του εγκατεστημένη σε τεθωρακισμένο μπορεί να ανατινάξει όλμους εν πτήση. Χάρη στο μικρό βάρος του συστήματος  γύρω στα 750 κιλά  θα είναι δυνατή η εγκατάστασή του και σε μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στους στόχους του νέου λέιζερ δεν υπάρχει ο κύριος, για τον οποίο είχε αρχικά ξεκινήσει η δημιουργία τέτοιου είδους όπλου  η κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων.

Στα εθνικά τους προγράμματα δημιουργίας λέιζερ οι ΗΠΑ και η Ρωσία σταδιακά εγκαταλείπουν την έμφαση τους στην καταπολέμηση των βαλλιστικών πυραύλων κα την μετατοπίζουν στους δορυφόρους, διευκρινίζει ο ρώσος εμπειρογνώμονας Πιότρ Τοπιτσκάνοφ:

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξαρτούνται όλο και περισσότερο από την υποστήριξη από το διάστημα. Οι δορυφόροι εξασφαλίζουν κατασκοπευτικά και μετεωρολογικά στοιχεία, την πλοήγηση κ.λπ. Συνεπώς, εάν με τη βοήθεια συστημάτων λέιζερ εξουδετερώνετε ένα μέρος του συγκροτήματος δορυφόρων του εχθρού, ο αντίπαλός σας μπορεί σε κάποιο βαθμό να τυφλωθεί.

Στις ΗΠΑ αυτό το είδος λέιζερ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ΄90: η υπέρυθρη ακτίνα προκάλεσε βλάβες σε αμερικανικό δορυφόρο σε ύψος άνω των 400 χιλιομέτρων. Η συσκευή εκείνη (Mid-Infrared Advanced Chemical Laser, MIRACL) ήταν στατική και δεν προωθήθηκε σε παραγωγή.

Τώρα στη Ρωσία δοκιμάζεται ένα νέο σύστημα το  “Falcon-Echelon”. Συγκεκριμένα έχει εγκατασταθεί σε αεροσκάφος Α-60, αφού αφαίρεσαν το «αντιβαλλιστικό» γέμισμά του. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το ρωσικό λέιζερ άγγιξε με την ακτίνα του απλώς φωτίζοντας ένα ιαπωνικό δορυφόρο σε ύψος 1500 χλμ. Στόχος τύφλωσης ή καταστροφής του δεν είχε τεθεί εξ αρχής .Σήμερα διεξάγονται πειράματα για τη δημιουργία νέου συμπαγούς λέιζερ.

 Αν τέτοια όπλα για τις εναέριες, τις θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις εμφανιστούν σε κάποιες χώρες, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα  την πορεία των εν δυνάμει πολεμικών επιχειρήσεων. Όμως δεν θα αλλάξει την αντίληψη των πολέμων του μέλλοντος, τους οποίους οι περισσότεροι ειδικοί συνδέουν βασικά όχι με τα λέιζερ, αλλά με τα ρομπότ-τυφεκιοφόρους και τα πολυλειτουργικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα. Εκτός αυτού, από μόνα τους τα λέιζερ προς το παρόν δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά είδη όπλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.