ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Τραγωδία του Τσάλεντζερ»: Τους είχε προειδοποιήσει για το συμβάν αλλά κανείς δε τον άκουσε

«Τραγωδία του Τσάλεντζερ»: Τους είχε προειδοποιήσει για το συμβάν αλλά κανείς δε τον άκουσε

Στις 28 Ιανουαρίου του 1986 σημειώθηκε το μεγαλύτερο δυστύχημα της NASA, γνωστό και ως «Η τραγωδία του Τσάλεντζερ». Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ διαλύθηκε μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, με συνέπεια το 7μελές πλήρωμά του να βρει φρικτό το θάνατο, ανάμεσα των οποίων και η «απλή πολίτης» δασκάλα Κρίστα Μακόλιφ.

Η καταστροφή του διαστημόπλοιου έγινε πάνω από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα όταν το Λεωφορείο ήταν σε ύψος 15 χιλιομέτρων / 48.000 ποδιών, εξαιτίας της αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω.

Λέγεται ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την καταστροφή…όμως ο Bob Ebeling, αναπληρωματικός μηχανικός πυραύλων στο ανάδοχο της NASA Morton Thiokol το 1986, το είχε προβλέψει. Αυτός και ελάχιστοι συνάδελφοί του ανησύχησαν ότι οι κρύες θερμοκρασίες το βράδυ πριν το Challenger τεθεί σε εκτόξευση θα βλάψουν τις ελαστικές στεγανοποιήσεις δακτυλίου O και θα προκαλέσουν ένα καταστροφικό ατύχημα.

Ο Ebeling προειδοποίησε τον προϊστάμενό του το πρωί πριν από την εκτόξευση για τον κίνδυνο. Μάλιστα συγκέντρωσε στοιχεία που απεικόνιζαν τους κινδύνους και προσπάθησε επί ώρες να αναβάλει την αποστολή, χωρίς τύχη.

Το πρωί της εκτόξευσης ο Ebeling, σύμφωνα με την κόρη του Leslie Serna, χτυπούσε το χέρι του στο ταμπλό με θυμό γιατί δεν είχε καταφέρει να πείσει τη NASA να αναβάλει την εκτόξευση. Μάλιστα της είχε πει ότι ο μόνος τρόπος για να αναβάλει την αποστολή θα ήταν να πάρει μαζί του ένα όπλο στην δουλειά και να κρατήσει ομήρους, κάτι που φυσικά και δεν έκανε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή και ο πατέρας της είδαν ζωντανά την εκτόξευση του Challenger και σε κάποια στιγμή ο ίδιος γύρισε και της είπε «Δεν έχει τελειώσει ακόμα». Και είχε δίκιο αφού περίπου 20 δευτερόλεπτα αργότερα το λεωφορείο εξερράγη. Σύμφωνα με την Serna ο πατέρας της μόλις είδε την καταστροφή άρχισε να τρέμει και να κλαίει με λυγμούς.
Μετά από περίπου δύο δεκαετίες που εργάστηκε για τη NASA, ο Ebeling αποσύρθηκε λίγους μήνες μετά την καταστροφή. Πέθανε τον Μάρτιο του 2016 με την πικρία ότι δεν μπόρεσε να σταματήσει την εκτόξευση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.