Η πρώτη φωτογραφία από το μυστηριώδες «ζελέ» της Σελήνης (φωτο)

Η πρώτη φωτογραφία από το μυστηριώδες «ζελέ» της Σελήνης (φωτο)

Σχεδόν 20 μέρες μετά την ανακάλυψη του παράξενου, γυαλιστερού σαν ζελέ, υλικού στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, η Κίνα επιδιώκει να φτάσει σε βάθος την έρευνα για το τι είναι αυτή η αλλόκοτη ουσία.

Το ρόβερ Yutu-2 του σκάφους Chang’e-4, το οποίο, θυμίζουμε, προσεληνώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην ανεξερεύνητη πλευρά της Σελήνης (πρώτη η Κίνα έφτασε εκεί), έκανε την ανακάλυψη, αλλά χρειαζόταν να σταματήσει τη λειτουργία του αμέσως μετά, για να «ξεκουραστεί». Ο λόγος που ο εξοπλισμός του ρόβερ «σβήνει», και μάλιστα για 14 μέρες κάθε φορά, είναι επειδή η σεληνιακή νύχτα είναι τόσο κρύα, που θα παγώσει και θα καταστρέψει τους τροχούς του. Ουσιαστικά, έτσι αυτοπροστατεύεται.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, το Yutu-2 «ξύπνησε» και η Κίνα τού έδωσε άμεσα «εντολή» να επιστρέψει στον κρατήρα, όπου εντόπισε το «ζελέ», προκειμένου να φωτογραφίσει, να συλλέξει και να μελετήσει το υλικό. Τα κινεζικά ΜΜΕ αποκάλυψαν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA) προτίθετο να εντοπίσει το υλικό.

Όπως μετέδωσαν, η πρώτη προσπάθειά του να φτάσει κοντά στον κρατήρα ήταν ανεπιτυχής, αλλά μια δεύτερη προσπάθεια επέτρεψε στο μηχάνημα να φτάσει αρκετά κοντά, για να μελετήσει την ουσία με το ενσωματωμένο φασματόμετρό του.

«Μελετήθηκε επιτυχώς», αποκάλυψε η CNSA, «αλλά τα ακριβή ευρήματα εξακολουθούν να είναι ένα μυστήριο».

Ένα μέλος της ομάδας κοίταξε την κύρια κάμερα του ρόβερ τον περασμένο Αύγουστο και είδε τον μικρό κρατήρα, που φάνηκε να περιέχει γυαλιστερό υλικό, με χρώμα εντελώς διαφορετικό από αυτό όπου επικρατεί στη σεληνιακή επιφάνεια, σύμφωνα με το space.com. Αφού είδαν τις εικόνες, τότε, οι επιστήμονες αποφάσισαν να αναβάλουν τα σχέδιά τους, να στείλουν το Yutu-2 ακόμη πιο δυτικά, και το «διέταξαν» να ελέγξει το περίεργο υλικό.

Το ρόβερ προσέγγισε προσεκτικά τον κρατήρα και στη συνέχεια «στόχευσε» στο περίεργο υλικό. Ωστόσο, επειδή έπρεπε να «κοιμηθεί», πρόλαβε μόνο να επιβεβαιώσει πως, πράγματι, στο σημείο υπήρχε μια «ουσία σαν ζελέ με ασυνήθιστο χρώμα». Μια πιθανή θεωρία που προτάθηκε από ερευνητές -που δεν ασχολούνται με την αποστολή- είναι ότι η ουσία είναι λιωμένο γυαλί, που δημιουργήθηκε από μετεωρίτες, που συγκρούστηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Θα περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα, η πρώτη φωτογραφία από το υλικό, ωστόσο, είναι, όντως, πολύ περίεργη…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.