ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η βροχή διαττόντων αστέρων κορυφώνεται αύριο βράδυ

Η βροχή διαττόντων αστέρων κορυφώνεται αύριο βράδυ

Οι Δρακοντίδες, η βροχή διαττόντων αστέρων που κάθε φθινόπωρο παρατηρείται στον νυχτερινό ουρανό, κορυφώνεται αύριο βράδυ για το βόρειο ημισφαίριο.

Οι Δρακοντίδες οφείλονται στον κομήτη 21P/Τζιακομπίνι-Ζίνερ και, αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων για τους οποίους το φαινόμενο γίνεται πιο ευδιάκριτο τα χαράματα, σε αυτή την περίπτωση η «βροχή» είναι ορατή νωρίς το βράδυ.

Τα πεφταστέρια κινούνται με σχετικά αργή ταχύτητα μόλις 18 χλμ./δευτερόλεπτο – περίπου το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών.

Η βροχή του 2012, με λήψη διάρκειας μίας ώρας και 12 λεπτών

«Το ακτινοβόλο σημείο των Δρακοντίδων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, εξού και η ονομασία τους», εξηγεί ο Δρ. Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Δημιουργούνται από τον περιοδικό κομήτη 21P/ Giacobini–Zinner, όταν η τροχιά της Γης συναντάται με τον μεσοπλανητικό κονιορτό που αφήνει πίσω του ο κομήτης. Για τον λόγο αυτόν ενίοτε οι Δρακοντίδες (Draconids) καλούνται και Giacobinids».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κομήτης έχει περίοδο 6,621 έτη και ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Γάλλο αστρονόμο Michel Giacobini του Αστεροσκοπείου της Νice στη Γαλλία, και το 1913 (ξανά και ανεξάρτητα από τον πρώτο) από τον Γερμανό αστρονόμο Ernst Zinner του Αστεροσκοπείου Remeis του Μπάμπεργκ στη Γερμανία. Έκτοτε φέρει το όνομα και των δύο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.