ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Συμβιβασμός στη διαμάχη Ρωσίας Καζακστάν για το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ

Συμβιβασμός στη διαμάχη Ρωσίας Καζακστάν για το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ

Η ανοικοδόμηση της νέας βάσης εκτόξευσης, Baiterek,  που πραγματοποιούν από κοινού Καζακστάν και Ρωσία, θα τροποποιηθεί, ώστε να υποστηρίζει την εκτόξευση των πυραύλων Zenit, δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Διαστημικού  Οργανισμού του Καζακστάν, Kazcosmos, Ταλγκάτ Μουαμπάγιεβ, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό.

Αρχικά, η βάση Baiterek σχεδιάστηκε για την εκτόξευση των πυραύλων Angara, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν έως και 40 μετρικούς τόνους ωφέλιμου φορτίου σε χαμηλή γήινη τροχιά. H Ρωσία, ωστόσο, σκοπεύει να αφήσει το Μπαϊκονούρ και να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις από το διαστημικό κέντρο Vostochny της  Άπω Ανατολής, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Kazcosmos.

Τριβές μεταξύ της Ρωσίας και Καζακστάν σημειώνονται επίσης και για τους όρους χρήσης του διαστημικού κέντρου Μπαϊκονούρ, καθώς το Καζακστάν φέρεται να επιβάλλει περιορισμούς στις ρωσικές εκτοξεύσεις.

Το Μπαϊκονούρ διαθέτει 15 εξέδρες εκτόξευσης για επανδρωμένα και μη επανδρωμένα διαστημικά οχήματα. Από εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαστημική αποστολή του Σπούτνικ το 1957, καθώς  επίσης και η πρώτη επανδρωμένη πτήση με τον  Γιούρι Γκαγκάριν το 1961.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.