ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γιγάντιος κρατήρας από αστεροειδή 360 εκατ.χρόνων!

Γιγάντιος κρατήρας από αστεροειδή 360 εκατ.χρόνων!

Γιγάντιο αρχαίο κρατήρα που δημιουργήθηκε μετά από πρόσκρουση αστεροειδούς ανακάλυψαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κρατήρας, που εντοπίζεται ανατολικά της περιοχής Warburton, δημιουργήθηκε μετά από πρόσκρουση αστεροειδούς διαμέτρου 20 χιλιομέτρων, ο οποίος χτύπησε τον πλανήτη μας πριν 298 με 360 εκατομμύρια χρόνια.

Το έδαφος γύρω από τον κρατήρα φέρει κάποιες αλλαγές, καθώς παραμορφώθηκε από το κρουστικό κύμα και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό το μεταμορφωμένο έδαφος καλύπτει μια περιοχή 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με την έκταση του κρατήρα να τον καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης στη Γη», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Andrew Glikson από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν μικροσκοπικά κομμάτια από χαλαζίες, τα οποία συλλέχθηκαν από γεωτρήσεις.

Η εξονυχιστική εξέταση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο αποκάλυψε μικροσκοπικές ρωγμές που καταδεικνύουν ότι οι χαλαζίες χτυπήθηκαν από αστεροειδή ή μετεωρίτη.

«Μόνο με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται αυτά τα χαρακτηριστικά», διευκρίνισε ο Δρ. Glikson.

Μεταγενέστερες αναλύσεις έδειξαν σεισμικές ανωμαλίες κάτω από το έδαφος που ελήφθησαν τα δείγματα. «Αυτό μας βοήθησε να καθορίσουμε το εύρος της περιοχής πρόσκρουσης, η οποία έχει καλυφθεί με τέσσερα χιλιόμετρα νεότερων ιζημάτων», προσέθεσε ο καθηγητής.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Tectonophysics. Ο αρχαιότερος κρατήρας πρόσκρουσης ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο στη Γροιλανδία.

[Πηγή econews.gr]

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#artFoot {width:100%; margin:30px 0 30px 0;}
#artFoot td.l {vertical-align:middle}
#artFoot td.r {text-align:right;vertical-align:middle;}
#artFoot td.r a {color:blue; font-weight:bold; }
#artFoot td.r a:hover {text-decoration:none}
#artFoot td.r img {border:0px;vertical-align:middle}
#artFoot td.r table {width:100%; border-collapse:collapse; margin:0px; padding:0px }
#artFoot td.r table td {vertical-align:middle;height:72px; text-align:right; color:black; font-size:14px;}
#artFoot td.r table td span {font-size:12px; color:black}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.