ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρώσος πρώην κοσμοναύτης: «Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας έχει παρουσιάσει κάμψη»

Ρώσος πρώην κοσμοναύτης: «Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας έχει παρουσιάσει κάμψη»

Ο κ. Padalka τόνισε ότι η σημερινή γενιά ανθρώπων στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα δεν πρέπει να στηρίζεται στις δάφνες της σοβιετικής εποχής και δεν πρέπει να οδηγείται από «ιδέες και όνειρα» αλλά από πραγματικά επιτεύγματα.

Αφού απολάμβανε σχεδόν αδιαμφισβήτητη υπεροχή στο διάστημα με την ομάδα διαστημικών σταθμών της, με στόλους ρομπότ που διερευνούν απομακρυσμένους πλανήτες και προετοίμαζε μια αποστολή του Άρη μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας αντιμετώπισε αυξανόμενο ανταγωνισμό όχι μόνο από άλλες χώρες, από ιδιωτικές εταιρείες όπως το SpaceX.

Ο Gennady Padalka, ένας παλαίμαχος σοβιετικός και ρωσικός αστροναύτης, γνωστός για την καταγραφή 437 ημερών του στο διαστημικό σταθμό Mir, εξέφρασε την άποψή του για το τι κρατά πίσω το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα και για το τι μπορεί να κάνει η χώρα για να το επαναφέρει σε τροχιά.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο διαστημικός τομέας έχει πραγματικά υποχωρήσει.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.

Πρώτον, η τεχνολογική υστέρηση: ο ρωσικός τομέας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού βασίζεται σε τεχνολογίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’80. Τα πολλά υποσχόμενα μοντέλα, όπως το εργαστήριο πολλαπλών χρήσεων Nauka και το Science Power, παραμένουν γειωμένα, παρόλο που έπρεπε να γίνουν μέρος του τμήματος μας το 2008 ή το 2009.

Το καλά κατασκευασμένο και αξιόπιστο αλλά παλιό παρωχημένο διαστημόπλοιο Soyuz βρίσκεται σε ατελείωτες συνθήκες εκσυγχρονισμού», εξηγεί ο Padalka.

Δεύτερον, ο κοσμοναύτης ισχυρίστηκε ότι ακόμη και ο σχετικά μέτριος προϋπολογισμός που αφιερώθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας (περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018) δεν χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά. «Η αναποτελεσματική και ακατάλληλη χρήση των κονδυλίων του προϋπολογισμού και των εμπορικών κεφαλαίων στον τομέα είναι ένα ζήτημα που αναφέρεται τακτικά στα ΜΜΕ», επεσήμανε.

«Τρίτον είναι η έλλειψη ειδικών», δήλωσε ο Padalka, εξηγώντας ότι «υπήρξε σημαντική προκατάληψη υπέρ των μάνατζερς, των δικηγόρων, των οικονομολόγων και των χρηματοδοτών πάνω από τους μηχανικούς».

«Η κορυφαία διοίκηση ξένων διαστημικών πρακτορείων και εταιρειών, κατά κανόνα, αποτελείται από επαγγελματίες με άριστη μηχανική ή τεχνική εκπαίδευση, από εκπροσώπους επιστημονικών κοινοτήτων, ειδικούς στον τομέα της εφαρμοσμένης φυσικής. Αυτό είναι παρεμπιπτόντως που είχαν τα γραφεία μας στη δεκαετία του ’60 και του ’70, κάτω από τους εξαιρετικούς σχεδιαστές μας Korolev, Glushko, Chelomei», δήλωσε ο κοσμοναύτης.

Ο κ. Padalka τόνισε ότι κατά την άποψή του η σημερινή γενιά ανθρώπων στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα δεν πρέπει να στηρίζεται στις δάφνες της σοβιετικής εποχής και δεν πρέπει να οδηγείται από «ιδέες και όνειρα» αλλά από πραγματικά επιτεύγματα.

«Είναι σαν να περιμένουμε κάποιο θαύμα, αλλά δεν θα υπάρξουν θαύματα», προειδοποίησε.

Ο Padalka επαίνεσε επίσης τον επικεφαλής της SpaceX, Έλον Μασκ, λέγοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να περιβάλλει τον εαυτό του με μια ομάδα νέων ειδικών «με φανταστικές ιδέες και έργα. Μου θυμίζει την εποχή του Σεργκέι Παβλόβιτς Κορολέφ, υπό την ηγεσία του οποίου ήταν η διοίκηση μηχανικών που δεν φοβούνταν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, να πάρουν ρίσκα και να αναλάβουν ευθύνη», σημείωσε ο κοσμοναύτης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Padalka υπογράμμισε ότι τα επόμενα 10-20 χρόνια θα γεμίσουν με “γεγονότα εποχής” παρόμοια με εκείνα της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1970, όταν η ανθρωπότητα έκανε για πρώτη φορά την εισβολή της στο διάστημα.

Ο Όλεγκ Κονονένκο, άλλος βετεράνος του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, έχει διαφορετική άποψη.

«Δεν υπάρχει στασιμότητα. Όλα είναι καλά και έχουμε καλές προοπτικές. Τον επόμενο χρόνο θα πετάξουν τρεις νέοι αστροναύτες, οπότε όλα είναι καλά», είπε.

Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα γνώρισε μια πτώση των δραστηριοτήτων του σε σύγκριση με την ακμή του από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, οι δοκιμασμένες ρουκέτες του Soyuz και το διαστημόπλοιο Soyuz συνεχίζουν να στέλνουν αστροναύτες στο ISS, ενώ η NASA συνεχίζει να αγοράζει ρωσικές μηχανές για δικούς της πυραύλους.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι και έχει υπό κατασκευή το νέο κοσμοδρόμιο Vostochny.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Sputnik.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.