ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το 2014 ένας νέος κομήτης θα απειλήσει τον πλανήτη Άρη

Το 2014 ένας νέος κομήτης θα απειλήσει τον πλανήτη Άρη

  Ένας άγνωστος κομήτης περοστρέφεται γύρω τον γειτονικό πλανήτη ‘Αρη και οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ακόμα και να πέσει πάνω του το 2014. Πρόκειται για τον κομήτη C/2013 A1, που ανακαλύφθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας.

  Ανατρέχοντας στα αρχεία, οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που είχαν τραβηχτεί από ένα παρατηρητήριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χωρίς όμως τότε να γίνει αντιληπτός ο κομήτης.

  Ο συνδυασμός αυτών των πρώτων παρατηρήσεων επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν ένα πρώτο υπολογισμό της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Τα στοιχεία, σύμφωνα με το “New Scientist”,. δείχνουν ότι ο παγωμένος κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του ‘Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

  Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα υπάρξει πρόσκρουση πάνω στον ”κόκκινο πλανήτη”. Η κατ’ αρχήν εκτίμηση είναι ότι ο κομήτης θα περάσει σε ασφαλή απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από τον Άρη (υπενθυμίζεται ότι ο αστεροειδής 2012 DA14 πέρασε προ ημερών ξυστά από τη Γη, σε απόσταση μόλις 34.400 χλμ).

  Όμως τα υπάρχοντα στοιχεία για τον νέο κομήτη είναι ανεπαρκή και συνεπώς οι υπολογισμοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Έτσι, από τη μία ο κομήτης μπορεί να περάσει πολύ μακριά (σε απόσταση έως 36 εκατ. χλμ), αλλά, από την άλλη, μπορεί να πέσει πάνω στο γειτονικό μας πλανήτη.

  Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές από τη Γη, ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, θα έχουν του χρόνου την ευκαιρία να δουν τον κομήτη είτε να περνά δίπλα από τον Άρη, είτε να πέφτει πάνω του. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα διάφορα ερευνητικά ρόβερ που βρίσκονται πάνω στον Άρη, να καταφέρουν να φωτογραφίσουν τη διέλευση του κομήτη.

  Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2013 αναμένεται να γίνει ορατός από τη Γη ένας ακόμα θεαματικός κομήτης, ο ISON. Όλες αυτές οι διελεύσεις καθιστούν φέρνουν στο προσκήνιο τη δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας και την ανάγκη να αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνολογία ανάσχεσης ενός ουράνιου σώματος (κομήτη ή αστεροειδούς), που μπορεί να έχει βάλει στο στόχαστρό του την ίδια τη Γη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.