Αστρονόμοι εντόπισαν τη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει εντοπίσει η ανθρωπότητα σε ολόκληρο το σύμπαν

Αστρονόμοι εντόπισαν τη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει εντοπίσει η ανθρωπότητα σε ολόκληρο το σύμπαν

Τη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει εντοπίσει η ανθρωπότητα σε ολόκληρο το σύμπαν, επιβεβαίωσαν πως εντόπισαν αστρονόμοι, σύμφωνα με εργασία.

Τη μεγαλύτερη έκρηξη, που έχει εντοπιστεί από ανθρώπους, στο σύμπαν εντόπισαν αστρονόμοι σύμφωνα με εργασία, με το τεράστιο αυτό γεγονός να έχει γίνει στο σύμπλεγμα γαλαξιών του Οφιούχου, που απέχει από τη Γη περίπου 390 εκατομμύρια έτη φωτός.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως η πηγή αυτής της έκρηξης, ήταν μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός από τους γαλαξίες, που αποτελούσαν το σύμπλεγμα του Οφιούχου. Τα συμπλέγματα των γαλαξιών, συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες δομές στο γνωστό σύμπαν και ενώνονται μεταξύ τους από τα βαρυτικά πεδία, ενώ περιλαμβάνουν χιλιάδες γαλαξιών, σκοτεινής ύλης και καυτά αέρια.

«Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η έκρηξη είναι παρόμοια με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980, που εκτόξευσε την κορυφή του βουνού» δήλωσε η Σιμόνα Τζιασιντούτσι, επικεφαλής συντάκτρια της εργασίας, στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών της Ουάσινγκτον. «Μία σημαντική διαφορά είναι, πως μπορούμε να χωρέσουμε 15 γαλαξίες σαν το δικό μας, στην σειρά και θα χωρέσει στον κρατήρα που δημιούργησε αυτή η έκρηξη στα καυτά αέρια του συμπλέγματος».

Το 2016, το παρατηρητήριο της NASA Chandra X-ray Observatory, είχε αποκαλύψει κάποια στοιχεία για μια πολύ δυνατή έκρηξη στον Οφιούχο. Η Τζιασιντούτσι και οι συνάδελφοι της παρατήρησαν τα υπολείμματα του φαινομένου, χρησιμοποιώντας στοιχεία και από άλλα επιστημονικά κέντρα, στην Αυστραλία και στην Ινδία.

Η εργασία, η οποία εκδόθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό The Astrophysical Journal, επιβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη έκρηξη πραγματοποιήθηκε.

«Τα ραδιοσήματα ταιριάζουν με τις ακτινογραφίες, όπως ένα χέρι σε ένα γάντι» δήλωσε ο Μαξίμ Μάρκετβιτς, που συνυπογράφει την εργασία. «Αυτό είναι το τελευταίο καρφί που μας επιβεβαιώνει πως μια έκρηξη τεραστίων διαστάσεων έγινε εκεί» δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιστημονική ομάδα εξήγησε πως η ενέργεια που εκλύθηκε από την έκρηξη στον Οφιούχο, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη, από τις εκρήξεις που συνήθως γίνονται σε συμπλέγματα γαλαξιών και περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, MS 0735.6+7421.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.