NASA: Δοκιμές σε πανίσχυρο «πύραυλο προώθησης» για νέα επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη (βίντεο)

NASA: Δοκιμές σε πανίσχυρο «πύραυλο προώθησης» για νέα επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη (βίντεο)

Μηχανικοί της ΝΑSA πραγματοποίησαν δοκιμή σε «πύραυλο προώθησης» που αναμένεται να βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν με επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

O «πύραυλος προώθησης» (booster rocket) που στερεώθηκε στο έδαφος δοκιμάστηκε για δύο λεπτά. Δύο τέτοιοι «πύραυλοι προώθησης» θα αποτελέσουν κομμάτι του Space Launch System (SLS), του μεγαλύτερου πυραύλου που κατασκευάστηκε από την περίοδο του Saturn V, κατά τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με τη NASA ο SLS είναι «ο πιο ισχυρός πύραυλος που φτιάξαμε ποτέ».

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στη Γιούτα των ΗΠΑ. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από την εταιρεία αεροδιαστημικής Northrop Grumman και τα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένεται να γίνουν γνωστά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα γιγαντιαία Solid Rocket Boosters παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ώθησης που απαιτείται κατά τα δύο πρώτα λεπτά της πορείας του SLS στο διάστημα. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε για τον έλεγχο της απόδοσης και της ποιότητας κατασκευής των μηχανικών μερών.

Παράλληλα αναμένεται να βοηθήσει τους κατασκευαστές του να αξιολογήσουν πιθανά νέα υλικά, διαδικασίες και βελτιώσεις για ανάλογα συστήματα, πέρα από αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την επόμενη επανδρωμένη προσελήνωση που είναι προγραμματισμένη για το 2024.

Το Space Launch System, με μήκος 54 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα, είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που φτιάχτηκε στην ιστορία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά καταναλώνει περίπου έξι τόνους καυσίμου ανά δευτερόλεπτο δημιουργώντας ώθηση μεγαλύτερη από αυτή που παράγουν 14 εμπορικά σκάφη των τεσσάρων κινητήρων.

Αποτελείται από ένα κεντρικό κομμάτι, στο οποίο υπάρχουν τέσσερις κινητήρες, ενώ δύο SRB βρίσκονται σε κάθε πλευρά του. Αυτά τα δύο SRB του παρέχουν το 75% της απαιτούμενης ώθησης κατά τα δύο πρώτα λεπτά μετά την απογείωση.

Το Space Launch System θα αποτελέσει το όχημα για αποστολές στη Σελήνη, και, όπως ελπίζεται και στον Άρη.

H ΝΑSA σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον τεράστιο πύραυλο, για πρώτη φορά, την επόμενη χρονιά. Στην αποστολή αυτή, που ονομάζεται Artemis 1, μία μη επανδρωμένη κάψουλα θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ομάδες στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της ΝASA συναρμολογούν ήδη τα boosters των πυραύλων γι αυτήν την αποστολή.

Κατά την αποστολή Artemis 2, τέσσερις αστροναύτες θα ταξιδέψουν γύρω από τη Σελήνη το 2023.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2024 μία ακόμη επανδρωμένη αποστολή θα πραγματοποιηθεί και αστροναύτες θα προσεληνωθούν στον δορυφόρο της Γης για πρώτη φορά από το 1972.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.