ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

NASA: Θέλει να αγοράσει πετρώματα από τη Σελήνη και αναζητά χρηματοδότες

NASA: Θέλει να αγοράσει πετρώματα από τη Σελήνη και αναζητά χρηματοδότες

​Η NASA θέλει να αγοράσει πετρώματα από το φεγγάρι και αναζητά εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν διαστημικές εξορύξεις.

Η υπηρεσία δέχεται προσφορές από εξερευνητές οπουδήποτε στη Γη που είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους ταξίδια στο φεγγάρι και να συλλέξουν δείγματα εδάφους ή βράχων χωρίς να επιστρέψουν πραγματικά το υλικό στη γη.

Η προσπάθεια έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για την εξόρυξη της σεληνιακής επιφάνειας που θα επέτρεπε στη NASA να συλλέξει μια μέρα πάγο, ήλιο ή άλλα υλικά χρήσιμα για τις αποικίες στο φεγγάρι και τελικά τον Άρη.

Η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) θέλει επίσης να αποδείξει τις δυνατότητες «επί τόπου χρησιμοποίησης πόρων» ή τη χρήση τοπικών υλικών για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, ανέφερε την Πέμπτη. Αναμένει να πληρώσει περίπου μεταξύ 15.000 $ και 25.000 $ ανά σύμβαση, δήλωσε ο διαχειριστής της υπηρεσίας Jim Bridenstine, αν και η τελική τιμολόγηση θα καθοριστεί από τον ανταγωνισμό.

Οι δραστηριότητες, πέρα ​​από το επίγειο αεροπλάνο, διέπονται επί του παρόντος από τη Συνθήκη Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών του 1967. Υπογράφεται από τις ΗΠΑ, απαγορεύει τις εξωγήινες στρατιωτικές βάσεις ή τα πυρηνικά όπλα και ουσιαστικά απαιτεί από τα έθνη να εξερευνήσουν ειρηνικά και να καθαρίζουν τα δικά τους «σκουπίδια».

Συγκεκριμένα, η συνθήκη ορίζει ότι το διάστημα δεν υπόκειται σε «εθνική ιδιοκτησία με αξίωση κυριαρχίας, με χρήση ή κατοχή ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο». Αλλά δεν αφορά συγκεκριμένα την εξόρυξη διαστήματος.

«Ήρθε η ώρα της ρυθμιστικής βεβαιότητας να εξάγει και να ανταλλάσσει διαστημικούς πόρους,» δήλωσε ο Bridenstine σε ένα tweet.

Ο νικητής πλειοδότης θα συλλέξει έως 500 γραμμάρια σεληνιακού υλικού, θα το φωτογραφίσει, θα τεκμηριώσει την τοποθεσία του και στη συνέχεια θα «πραγματοποιήσει επιτόπια μεταβίβαση κυριότητας του σεληνιακού υλικού ή πετρωμάτων στη NASA,» ανέφερε η υπηρεσία σε μια ανάρτηση blog. Η NΑSA θα διευθετήσει τυχόν σχέδια ανάκτησης για το υλικό αργότερα.

Μεταξύ των πιο πιθανών διεκδικητών για το χειρισμό μιας διαδρομής στο φεγγάρι είναι έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Space Exploration Technologies Corp. του Elon Musk και της Astrobotic Technology Inc., οι οποίες έχουν ήδη συλλέξει συμβάσεις της NΑSA για την εκφόρτωση φορτίου ή αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια. Η NΑSA επέλεξε τρεις εταιρείες για καθέναν από αυτούς τους ρόλους ως μέρος του προγράμματος της «Άρτεμις», το οποίο στοχεύει να προσγειώσει αστροναύτες στο φεγγάρι το 2024.

Η εταιρεία, στην οποία έχει ανατεθεί σύμβαση ύψους 300 $ εκατομμυρίων, για σεληνιακά ωφέλιμα φορτία, σχεδιάζει να κάνει το πρώτο της ταξίδι το 2021. Χρεώνει στους πελάτες 1,2 εκατομμύρια δολάρια ανά χιλιόγραμμο για φορτίο προσγείωσης στο φεγγάρι. Η SpaceX δεν απάντησε σε μήνυμα που ζητούσε σχόλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η NASA θα πληρώσει μόνο για το σεληνιακό υλικό που έχει μεταφερθεί και οι εργολάβοι θα είναι υπεύθυνοι για τα έξοδα που σχετίζονται με την αποστολή, δήλωσε η εκπρόσωπος της NASA Stephanie Schierholz σε email.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.