ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Νέο εντυπωσιακό βίντεο από την προσεδάφιση του Rover Perseverance στον Άρη (βίντεο)

Νέο εντυπωσιακό βίντεο από την προσεδάφιση του Rover Perseverance στον Άρη (βίντεο)

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα απίθανο βίντεο από την προσεδάφιση του Rover Perseverance στον Άρη.

Η NASA δημοσιοποίησε ένα βίντεο 0:25 δευτερολέπτων μέσω του Twitter το οποίο ξεκινά με το διαχωριστικό της θερμικής ασπίδας που επέτρεψε στις κάμερες του Perseverance να «βλέπουν» έναν κρατήρα του Άρηγια πρώτη φορά.

Μάλιστα φαίνεται να κινείται βίαια ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθούσε επίμονα να βρει ένα ασφαλές μέρος για να προσγειωθεί ενώ είναι συνδεδεμένο με ένα ηχητικό αλεξίπτωτο. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Daily Mail το Perseverance χρησιμοποίησε το σύστημα εδάφους-σχετικής πλοήγησης κατά την κάθοδο του στον Άρη, το οποίο το βοήθησε να βρει έναν διάδρομο προσγείωσης μέσω μιας σειράς εικόνων. Έτσι λοιπόν η NASA τις έβαλε μαζί και δημιούργησε το βίντεο. Το βίντεο τελειώνει με την προσεδάφιση του Rover στον Άρη. Όπως ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της «για τις προηγούμενες αποστολές του Άρη, το 99% της πιθανής περιοχής προσγείωσης έπρεπε να είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνες πλαγιές και βράχια έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσγείωση», ανέφερε η NASA στον ιστότοπό της.

Το σύστημα πλοήγησης που σχετίζεται με το έδαφος επιτρέπει επίσης στο Rover «να προσδιορίσει τη θέση του σε σχέση με το έδαφος με ακρίβεια περίπου 130 ποδιών ή καλύτερη από αυτή». Ο όρος «επτά λεπτά τρόμου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ταραχώδεις συνθήκες που έπληξαν το σκάφος καθώς μπήκε στην ατμόσφαιρα και πλησίασε την επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Μάλιστα κατά την περίοδο προσέγγισης της επιφάνειας δεν υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στη NASA και το Rover επειδή πρέπει να μεσολαβήσουν 11 λεπτά για να ταξιδέψουν τα ραδιοσήματα στο διάστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και ενώ το Rover έκανε το τολμηρό κατόρθωμα, ολόκληρη η ομάδα της NASA κάθισε στην άκρη των καθισμάτων τους περιμένοντας το επόμενο ραδιοφωνικό σήμα. Ένα δευτερόλεπτο μετά το σήμα του Perseverance o Swati Mohan, ελεγκτής πτήσης τόνισε πως «επιβεβαιώθηκε το Touchdown! Το Perseverance βρέθηκε με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη και είναι έτοιμο να αρχίσει να αναζητά σημάδια προηγούμενης ζωής». Πλέον, το Rover κατευθύνεται προς τον κρατήρα Jezero, ο οποίος πριν από 3,5 δισ. χρόνια ήταν λίμνη και είχε ρέον νερό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.