ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι Έλληνες και η τεχνολογία – Το 33% των πολιτών δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις ανακαλύψεις

Οι Έλληνες και η τεχνολογία – Το 33% των πολιτών δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις ανακαλύψεις

Το 33% των Ελλήνων δείχνει να ενδιαφέρεται έντονα για τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, ένα ποσοστό που είναι ακριβώς ίδιο με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην επιστήμη και τεχνολογία, το 45% ενδιαφέρεται μέτρια και το 22% καθόλου (έναντι 18% στην ΕΕ). Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίοδο 2010-2021 το ποσοστό των Ελλήνων που ενδιαφέρονται πολύ για την επιστήμη και τεχνολογία, εμφανίζει μείωση 4% (αντίθετα με την ΕΕ όπου έχει αυξηθεί κατά 4%), ενώ αντίθετα το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ενδιαφέρονται καθόλου, έχει αυξηθεί κατά 8% (τη στιγμή που στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 2%).

Οι άνδρες στην Ελλάδα ενδιαφέρονται αναλογικά περισσότερο (37%) από όσο οι γυναίκες (29%) για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Από πλευράς ηλικιακής ομάδας το μεγαλύτερο επιστημονικό-τεχνολογικό ενδιαφέρον στη χώρα μας έχει η ομάδα 15-25 ετών (52%) και ακολουθούν οι 25-39 ετών (45%), ενώ υστερούν οι 40-54 ετών (29%) και ακόμη περισσότερο οι άνω των 55 ετών (23%).

Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες και την αξιολόγηση τους από τους Έλληνες, την υψηλότερη θετική βαθμολογία παίρνει με σχεδόν καθολική αποδοχή η ηλιακή ενέργεια, καθώς το 97% βλέπουν ότι θα έχει θετική επίπτωση στον τρόπο ζωής τους κατά την επόμενη 20ετία και μόνο το 1% αρνητική. Ακολουθούν η αιολική ενέργεια (91% θετικές απόψεις έναντι μόνο 4% αρνητικών), η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (89% – 7%), τα εμβόλια (82% θετικοί – 14% αρνητικοί), η νανοτεχνολογία (76% – 12%), η εξερεύνηση του διαστήματος (74% – 14%), η βιοτεχνολογία και η γενετική μηχανική (68% – 16%), η νευροεπιστήμη και η γνωστική/εγκεφαλική βελτίωση (55% – 29%) και η τεχνητή νοημοσύνη (55% – 35%). Μόνο η πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή συγκεντρώνει λιγότερες θετικές ψήφους (35%) σε σχέση με τις αρνητικές (54%).

Στο ερώτημα ποιό πεδίο θα επηρεαστεί περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια από την έρευνα και την καινοτομία, η πλειονότητα των Ελλήνων (61%) απαντά “η υγεία και η ιατρική φροντίδα”, ενώ ακολουθούν η “εκπαίδευση-δεξιότητες” (42%), η “μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής” (25%), η “δημιουργία θέσεων απασχόλησης” (25%), η “προστασία του περιβάλλοντος” (20%), η “ασφάλεια των πολιτών” (19%) και η “προσφορά ενέργειας” (18%).

Πώς ενημερώνονται οι Ελληνες για τα επιστημονικά-τεχνολογικά θέματα
Το 57% των Ελλήνων συμφωνούν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση (έναντι μέσου όρου 50% στην ΕΕ), ενώ το 40% (έναντι 48% στην ΕΕ) θεωρούν η επιστήμη και τεχνολογία ότι πρέπει να αφεθούν να λειτουργούν ελεύθερα στην αγορά όπως οι επιχειρήσεις. Ακόμη, το 68% των Ελλήνων (έναντι 55% στην ΕΕ) θέλουν οι αποφάσεις σχετικά με την επιστήμη και τεχνολογία να λαμβάνονται πρωτίστως με βάση ηθικά κριτήρια, ενώ το 31% (έναντι 43% στην ΕΕ) επιθυμούν οι σχετικές αποφάσεις να βασίζονται κυρίως στη δυνατότητα να γίνουν νέες ανακαλύψεις.

Οι επιστήμονες κρίνονται από τους Έλληνες ως έξυπνοι (93%), συνεργάσιμοι (70%), αξιόπιστοι (68%), τίμιοι (53%), αλαζόνες (50%), αλτρουιστές (39%), κακοί στην επικοινωνία (35%), στενόμυαλοι (19%) και ανήθικοι (14%), ενώ το 68% θεωρούν ότι οι επιστήμονες ξέρουν τι είναι καλό για τους ανθρώπους και το 26% δεν συμφωνούν με αυτό.

Οι περισσότεροι Έλληνες (55%) ενημερώνονται για τα επιστημονικά-τεχνολογικά θέματα από ντοκιμαντέρ και δημοσιεύματα, περιοδικά ή βιβλία, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (56%) συζητούν για τέτοια ζητήματα με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Μόνο το 22% επισκέπτονται μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας, το 20% μελετούν τέτοια θέματα στον ελεύθερο χρόνο τους και το 5% παίρνουν μέρος σε επιστημονικά προγράμματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας. Το 69% εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ προηγούνται, το 56% βλέπουν μπροστά την Ιαπωνία και το 54% την Κίνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.