ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

To Facebook δημιούργησε «μαύρη λίστα» με «επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς»

To Facebook δημιούργησε «μαύρη λίστα» με «επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς»

Εσωτερικά έγγραφα του Facebook που δημοσιεύτηκαν από το The Intercept αποκαλύπτουν πως η εταιρία δημιούργησε μία μαύρη λίστα με 986 απαγορευμένα “στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα”, τα περισσότερα από τα οποία ήταν οπλισμένες παραστρατιωτικές ομάδες.

Η λίστα αποτελείται από ομάδες οι οποίες υποστηρίζουν τη βία ή τις λεηλασίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και περιλαμβάνει κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και αρκετές ακροαριστερές, αναρχικές και γενικώς αντικυβερνητικές οργανώσεις. Τέλος, στη λίστα των “επικίνδυνων ατόμων” περιλαμβάνονται υποστηρικτές της Λευκής Υπεροχής, ρατσιστικές ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν, παρακλάδια της Αλ Κάιντα και άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όλοι οι χρήστες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα απαγορεύεται να δημιουργούν και να διαχειρίζονται προφίλ, ομάδες και σελίδες στο Facebook. Μάλιστα η λίστα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τρομοκρατικές ομάδες για τις οποίες οι χρήστες του Facebook δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν υπό οποιαδήποτε μορφή. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται βίαια άτομα τα οποία μπορούν να υποστηριχτούν μόνο για τις μη βίαιες δραστηριότητές τους, ενώ στην Τρίτη περιλαμβάνονται τα στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα στα οποία ισχύει μόνο η πολιτική ορθής χρήσης του Facebook.

Συνολικά το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020 έχει αφαιρέσει 2.400 σελίδες και 14.200 ομάδες σχετικές με ένοπλη αντίσταση. Το Facebook ισχυρίστηκε πως δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα έως τώρα τη λίστα, επειδή η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για ένα δραστήριο κομμάτι οπότε προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο διάφανοι γίνεται χωρίς να θυσιάσουμε την ασφάλεια, να αυξήσουμε τα νομικά ρίσκα και να προσφέρουμε σε αυτές τις ομάδες ευκαιρία να παρακάμψουν τους κανόνες μας. Το Facebook δε θέλει τη βία να οργανώνεται και να υποθάλπεται στην πλατφόρμα μας και αυτή η λίστα είναι μία προσπάθεια να αποτρέψουμε αυτά τα άτομα από το να το πετύχουν αυτό. Δεν είναι τέλειο, αλλά αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει. – Brian Fishman, Διευθυντής Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής, Facebook

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.