Ο ακήρυχτος πόλεμος των κυβερνοχάκερ

Ο ακήρυχτος πόλεμος των κυβερνοχάκερ

Κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα παγκόσμιο συνέδριο στις ΗΠΑ, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες ηλεκτρονικής ασφάλειας και μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται για το Intelligence Support Systems (ISS), στο οποίο σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο της Guardian, Ράιαν Γκάλαγκερ (Ryan Gallagher) απαγορεύεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης ή απλοί πολίτες. Ο λόγος είναι ευνόητος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι εταιρίες παρουσιάζουν τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα στην υποκλοπή πληροφοριών. Μία από τις συμμετέχουσες εταιρείες, σύμφωνα με την Guardian, είναι η Gamma International, η οποία έγινε ευρέως γνωστή όταν αποκαλύφθηκε πως το 2010 πούλησε στο καθεστώς του Μουμπάρακ σύστημα παρακολούθησης με την κωδική ονομασία FinFisher, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στις αρχές να «μολύνει» συγκεκριμένους υπολογιστές με ιό που περιείχε λογισμικό υποκλοπής ώστε να παρακολουθεί κάθε επικοινωνία του χρήστη μέσω του υπολογιστή του, ακόμα και τις κλήσεις μέσω Skype.

Αντίστοιχα λογισμικά έχουν πουληθεί και σε χώρες της δύσης, όπως στη Γερμανία. Σχεδόν δύο χρόνια πριν έγινε γνωστό ότι η γερμανική αστυνομία χρησιμοποιούσε ένα αντίστοιχο λογισμικό που της έδινε τη δυνατότητα να αποκτά τον πλήρη έλεγχο υπολογιστών χρηστών του Διαδικτύου. Η είδηση προκάλεσε τη δημόσια κατακραυγή καθώς τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν το σύνταγμα της χώρας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταρτιστεί κανονισμός που ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα. Ονομάζεται Regulation of Investigatory Power Act 2000 (Ripa) και ορίζει ότι οι αρχές πρέπει να έχουν ένταλμα υπογεγραμμένο από τον υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να υποκλέψουν πληροφορίες και πάντα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας ή της οικονομικής ευημερίας της χώρας. Από το 2010 έως το 2011 εκδόθηκαν 1.682 αντίστοιχα εντάλματα. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κράους (Jonathan Krause), εμπειρογνώμονα για την ασφάλεια πληροφορικών συστημάτων που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί και με τη Σκότλαντ Γιάρντ, η υποκλοπή πληροφοριών από υπολογιστές γίνεται σταδιακά αναπόσπαστο τμήμα των διαδικασιών για την επιβολή του νόμου στη Βρετανία.

Τη στιγμή που μέσω του Διαδικτύου τα κράτη κηρύσσουν πόλεμο είτε μεταξύ τους είτε εναντίων των πολιτών, εξαπολύουν προπαγάνδα προκειμένου να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλες κατευθύνσεις. Για παράδειγμα η πλειονότητα των χρηστών του Διαδικτύου θεωρεί ότι οι χάκερ είναι οργισμένοι πιτσιρικάδες γκουρού της τεχνολογίας που έχουν ως στόχο να κλέψουν και να λεηλατήσουν. Ενδεικτική είναι η ιστορία του 26χρονου Άαρον Σουόρτζ, ο οποίος κινδύνευε να καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλάκιση και ένα εκατομμύριο δολάρια πρόστιμο επειδή κατέβασε παράνομα εκατομμύρια έγγραφα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη «JSTOR» και τα διέθεσε στους χρήστες του Διαδικτύου. Ο Σουόρτζ, μια ευφυΐα της τεχνολογίας που έκανε τον κόσμο μας καλύτερο, πολέμησε για μία ιδέα: την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών. Οι αρχές τον κυνήγησαν σαν να επρόκειτο για τρομοκράτη με αποτέλεσμα ο 26χρονος, υπό το βάρος της αδικίας, να θέσει τέρμα στη ζωή του.

Η ανθρωπότητα δεν κινδυνεύει από ακτιβιστές του Διαδικτύου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν από τους κυβερνοχάκερ και τον ακήρυχτο πόλεμό τους.

[Του Θανάση Τρομπούκη από protagon.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.