ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ασύρματη επικοινωνία συσκευών χωρίς μπαταρίες

Ασύρματη επικοινωνία συσκευών χωρίς μπαταρίες

 Σύστημα ασύρματης επικοινωνίας, που επιτρέπει στις συσκευές να «μιλούν» μεταξύ τους χωρίς να χρειάζονται μπαταρίες, δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές.Για την κατασκευή του συγκεκριμένου συστήματος οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αξιοποίησαν τα σήματα της τηλεόρασης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είναι διάχυτα στον χώρο και περιβάλλουν τους ανθρώπους όλο το 24ωρο.

Δύο ασύρματες συσκευές χωρίς μπαταρία επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάσσουν δεδομένα, αντανακλώντας τα υπάρχοντα ήδη στο περιβάλλον σήματα. Οι κεραίες των συσκευών ανιχνεύουν και αντανακλούν αυτά τα διάσπαρτα σήματα, τα οποία λαμβάνει στη συνέχεια μια άλλη αντίστοιχη συσκευή.

Τελικός στόχος είναι το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων», δηλαδή ένα ευρύ δίκτυο συσκευών και αισθητήρων, που θα επικοινωνούν συνεχώς χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και χωρίς να διαθέτουν κάποια πηγή ενέργειας, όπως οι μπαταρίες.

Οι δυνητικές πρακτικές εφαρμογές περιλαμβάνουν συσκευές ενσωματωμένες πάνω στα ρούχα ή σε «έξυπνα» σπίτια και γενικότερα «έξυπνους» αισθητήρες μέσα σε οποιαδήποτε δομή, κατασκευή ή υλικό. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος αισθητήρας χωρίς μπαταρίες, ενσωματωμένος σε μια γέφυρα, θα μπορούσε να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του μπετόν και του χάλυβα, ειδοποιώντας ασύρματα και έγκαιρα για τυχόν φθορές ή ραγίσματα.

Η νέα αυτή τεχνολογία βρίσκεται σε φάση δοκιμών, κατά τις οποίες συσκευές μεγέθους πιστωτικής κάρτας, χωρίς μπαταρίες, έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν ασύρματα σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους, σε διαφορετικά περιβάλλοντα (εσωτερικό κτηρίων, δρόμους κ.ά.). Η μετάδοση του σήματος έγινε με ρυθμό 1 kilobit ανά δευτερόλεπτο, που θεωρείται επαρκής για τη μετάδοση δεδομένων από ένα αισθητήρα, τη μετάδοση γραπτών μηνυμάτων κ.α. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να βελτιώσουν τόσο την απόσταση επικοινωνίας, όσο και την ταχύτητα μετάδοσης.

Εξάλλου, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε συσκευές με μπαταρίες, όπως τα «έξυπνα» κινητά, έτσι ώστε όταν η μπαταρία τους εξαντλείται, το τηλέφωνο να συνεχίζει να στέλνει μηνύματα αξιοποιώντας τα διάχυτα στον χώρο τηλεοπτικά σήματα.

Πηγή: ΑΜΠE

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων  defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.