SAR : Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάμε σε ένα κινητό!

SAR : Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάμε σε ένα κινητό!

Στις μέρες μας η επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά, ειδικά όταν έχουμε απώλειες όπως να μας χαλάσει το προηγούμενο κινητό, να είναι εκτός εγγύησης, και το service να κοστίζει όσο η αξία του.Βέβαια, πριν την αγορά, πρέπει να εξετάσουμε κάποια κριτήρια. Τυπικά ο αγοραστής, στην αγορά ενός κινητού, δεν πρέπει να κοιτάει τα features μόνο, αλλά και τα ψιλά γράμματα, καθώς υπάρχουν κινητά που είναι αρκετά βλαβερά για την υγεία, προκαλούν πονοκεφάλους, εγκεφαλικές παρενέργειες και άλλα δυσάρεστα συμβάντα.

Για αυτό τον λόγο πρέπει να κοιτάζουμε η νέα μας συσκευή να έχει μικρότερο SAR από την παλιά που θα αγοράσουμε. Αυτό είναι και ΠΡΕΠΕΙ να είναι το νούμερο 1 κριτήριο αγοράς πριν την αγορά κινητού τηλεφώνου.

Τι είναι το SAR;

Η τιμή SAR (Specific Absorption Rate = ρυθμός ειδικής απορρόφησης) είναι χαρακτηριστική για κάθε συσκευή κινητού και δείχνει το βαθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας από τον οργανισμό. Υπάρχουν μάλιστα δύο τιμές μία για το κεφάλι και μία για το σώμα. Στο κεφάλι φυσικά είναι πάντα μεγαλύτερη η δόση λόγω της πλήρους λειτουργίας όταν κάνουμε συνδιάλεξη και λόγω της απόστασης που είναι ελάχιστη.

Οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές όπως έχουν θεσπιστεί σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες είναι 2.0 W/Kg σε 10g ιστού και 1.6 W/Kg σε 1g ιστού αντίστοιχα.

Άρα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες οι τιμές.

Είναι καλό λοιπόν να ψάχνετε κινητά με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό δείκτη SAR.

Σε αυτό το γράφημα μπορούμε να δούμε τις τιμές ταξινομημένες από τα αριστερά (οι χαμηλές) και από τα δεξιά οι υψηλές έως υπερβολικά υψηλές τιμές.

Για 1 γραμμάριο ιστού ισχύουν τα ακόλουθα :

Πολύ χαμηλό : SAR μικρότερο του 0.38

Χαμηλό : SAR μεταξύ 0,39-0,5

μέτριο : SAR μεταξύ 0,51-0,7

υψηλό : SAR μεταξύ 0,71-0,9

πολύ υψηλό : SAR μεταξύ 0,91-1,1

υπερβολικά υψηλό : οτιδήποτε μεγαλύτερο του 1.1

Για 10 γραμμάρια ιστού ισχύουν τα ακόλουθα :

οτιδήποτε έχω γράψει πάνω, απλά προσθέστε +20% επί της τιμής, δηλ στο 1W/kg@10 το 0.2 (1.2W/Kg@1), καταλαβαίνουμε στο περίπου πόση ακτινοβολία έχει με 1 γραμμάριο ιστού.

ΠΡΟΣΟΧΗ !! οι τιμές όσο ανεβαίνουν προς τα πάνω, πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, δηλαδή αν έχουμε 2 χρήστες, τον Α και τον Β, και :

ο Α έχει μιλήσει 5 λεπτά, έχοντας το κινητό του τιμή SAR 1.5@1

ο Β έχει μιλήσει 3 ώρες, έχοντας το κινητό του τιμή SAR 0.39@1

ο Α έχει πάθει μεγαλύτερη ζημιά από τον Β λόγω ότι δέχτηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ακτινοβολία 1,5W στον εγκεφαλικό του ιστό.

Πως μπορώ να μάθω την τιμή ακτινοβολίας του κινητού μου;

Υπάρχουν τρεις τρόποι, ο ένας είναι να διαβάσετε το user manual του κινητού σας, είτε (2ος τρόπος) το κουτί ακόμη, πολλές φορές το γράφει. Τρίτος τρόπος είναι να μπείτε στο site του κατασκευαστή και ψάχνοντας το μοντέλο.

Λίστα κατασκευαστών και σελίδες τους

Motorola : http://rfhealth-sar.motorola.com/SAR/sar.html

Sony ericson :

Nokia : http://sar.nokia.com/sar/index.jsp

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.