ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

“Nomophobia”: Ο πανικός των κατοίκων των μεγαλουπόλεων για το κινητό τους!

“Nomophobia”: Ο πανικός των κατοίκων των μεγαλουπόλεων για το κινητό τους!

«Nomophobia» ή απλά «No mobile phone phobia». Αυτή είναι η νέα απειλή για τους πολίτες των μεγάλων πόλεων. Πρόκειται για μια σύγχρονη φοβία που καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά συνδέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους με τα κινητά τους τηλέφωνα και απλά φοβούνται μην… τα χάσουν.

Την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή επιστημονική ανακοίνωση έκανε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, αποτυπώνοντας τα συμπτώματα του τεχνολογικού πανικού σε τρεις πόλους: πιθανή ξαφνική απώλεια του σήματος του τηλεφώνου μας, ή πιθανή αποφόρτιση της μπαταρία του, ή (το χειρότερο) πιθανή απώλεια της συσκευής.

Στην σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου, αναφέρονται τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε από τη Βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy. Σύμφωνα με αυτήν, το 66% των Βρετανών που ρωτήθηκαν, φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχεται πως έχει περισσότερα από ένα κινητά.

Ακόμη, περισσότερες είναι οι γυναίκες την νέα τεχνολογική φοβία συγκριτικά με τους άντρες με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και 2 κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Τα σημάδια της ασθένειας

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Όπως εξηγούν οι βρετανοί επιστήμονες, τα σημάδια ότι η ασθένεια αυτή μας απειλεί είναι τα παρακάτω:

– Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.

– Να ελέγχουμε διαρκώς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.

– Να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.

– Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Οι νέοι τα… θύματα

Στο δείγμα των 1000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18-24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί το ηλικιακό γκρουπ 25-34 ετών με ποσοστό 68%.

Η μελέτη έδειξε ακόμη, ότι οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων ενοχλείται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεση τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την προσωπική χρήση του τηλεφώνου του.

Σύμφωνα με τη δράση Saferinternet. gr, του Κέντρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει ως στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, και τίποτα παραπάνω.

[Πηγή Το Βήμα]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.