Αυτή είναι η πόλη της Google: Μια κουλ γειτονιά ή μια οργουελική μητρόπολη που γνωρίζει τα πάντα; (φωτό)

Αυτή είναι η πόλη της Google: Μια κουλ γειτονιά ή μια οργουελική μητρόπολη που γνωρίζει τα πάντα; (φωτό)

Το 2013 η Google εγκατέστησε τον εξοπλισμό της στο Τορόντο για να οικοδομήσει εκεί τη δική της «έξυπνη πόλη» και το 2015 ίδρυσε μια θυγατρική εταιρεία στην πόλη του Καναδά με στόχο να αναλάβει τη διαχείριση της περιοχής.

Πλέον όμως ο τεχνολογικός γίγαντας επιδιώκει να κυριαρχήσει και στον αστικό σχεδιασμό και μοιάζει να θέλει να συλλέγει δεδομένα για τις ζωές των πολιτών.

Μήπως η έξυπνη πόλη ξέρει πολλά για σένα;

Το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έθιξε το politico . «Θα είναι άραγε η πιο κουλ γειτονιά του πλανήτη ή μια οργουελική μητρόπολη που γνωρίζει τι έκανες το προηγούμενο βράδυ;» διερωτήθηκε η διαδικτυακή έκδοση.

H Google από τη μεριά της φρόντισε να διασαφηνίσει πως μοναδικός της στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των μελλοντικών κατοίκων της Quayside.

Με ποιο τρόπο μεταμορφώνει η Google τις πόλεις στις οποίες κάνει «απόβαση», αναρωτήθηκε από τη μεριά της η γαλλική Figaro;

Το οικιστικό σχέδιο περιλαμβάνει κατοικίες, καταστήματα και τα νέα κεντρικά γραφεία της Google Canada. Θα βελτιώσει όμως τη ζωή των ανθρώπων αυτό το τεχνολογικό αστικό περιβάλλον;

Τα προβλήματα του αστικού χώρου απασχολούν την επιστημονική κοινότητα από τις απαρχές της πολεοδομίας ενώ η ιδέα της ουτοπίας, ενός επίγειου παράδεισου ισότητας και ευημερίας έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Από την Πολιτεία του Πλάτων μέχρι τα κιμπούτς και τις θρησκευτικές ουτοπίες του 19ου αιώνα.

Η «έξυπνη συνοικία» δεν μπορεί παρά να περιμένει λοιπόν τους ενοίκους της για να φανεί αν θα πρόκειται για ένα οικιστικό όνειρο ή για έναν τεχνολογικό εφιάλτη…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.