ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Facebook: Προβληματισμός από νέα πατέντα για τις φωτογραφίες των χρηστών

Facebook: Προβληματισμός από νέα πατέντα για τις φωτογραφίες των χρηστών

Το Facebook μόλις κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει στο κοινωνικό δίκτυο να σαρώνει τις φωτογραφίες των χρηστών, να “βλέπει” ποια προϊόντα σας αρέσουν και στη συνέχεια να εμφανίζει στο feed τους διαφημίσεις, αποκλειστικά στοχευμένες στα προϊόντα της προτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορά την “ανίχνευση περιεχομένου σε φωτογραφίες” και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή αλγορίθμων ηλεκτρονικής όρασης σε αντικείμενα πολυμέσων που έχουν μεταφορτωθεί από χρήστη σε stories ή φωτογραφίες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένας χρήστης του Facebook βγάλει μία σέλφι, ενώ απολαμβάνει τον αγαπημένο του καφέ σε γνωστή αλυσίδα εστιατορίων ή κάτι παρεμφερές και μοιραστεί το στιγμιότυπο στο Facebook (ή στο Instagram που ανήκει στο Facebook), η πρόσφατα κατοχυρωμένη τεχνολογία του Facebook μπορεί να σαρώσει τη φωτογραφία και να εντοπίσει το κύπελλο με το τυπωμένο πάνω του brand της αλυσίδας με τη βοήθεια του “αλγόριθμου αναγνώρισης αντικειμένου εικόνας”.

Στη συνέχεια, και απ’ ό,τι γράφουν ήδη τα site με θέματα τεχνολογίας, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα μπορεί να παρέχει αυτού του είδους τις πληροφορίες στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται και μετά αυτές οι εταιρείες να εμφανίζονται με ακόμη πιο στοχευμένη διαφήμιση στο feed των χρηστών.

Βάσει της ίδιας πατέρας, το Facebook θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι χρήστες για να καταγράφει “άλλες δημογραφικές πληροφορίες”. Γιατί αυτό;

Στην περίπτωση που κάποιο brand ποτού, για παράδειγμα, θέλει να γνωρίζει το πόσο δημοφιλές είναι ένα κρασί σε γυναίκες ηλικίας 27-35 ετών, παραδείγματος χάριν, που ζουν σε αστικές περιοχές, το Facebook θα μπορεί να διατρέχει στις φωτογραφίες γυναικών αυτού του ηλικιακού πλαισίου και να δημιουργεί έναν “χάρτη” με ρυθμιζόμενα φίλτρα, ώστε οι ιδιοκτήτες των προϊόντων να μπορούν να συντονίσουν λεπτομερώς τα δημογραφικά στοιχεία των ερωτημάτων τους…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ασχέτως του πώς και εάν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία, οι τίτλοι για το θέμα σε sites του εξωτερικού συνοδεύονται από τη λέξη “ανατριχιαστική”, κάτι που φλυαρεί για τον προβληματισμό που υπάρχει αναφορικά με την αξιοποίηση των στοιχείων των χρηστών από τα κοινωνικά δίκτυα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.